Χονδροειδές αγγείο που ανήκει στον τύπο της χύτρας από τη Ζαγορά της Άνδρου. Πρόκειται για το πιο κοινό μαγειρικό σκεύος που χρησιμοποιούνταν για το βράσιμο του νερού ή το μαγείρεμα της σούπας. Στα καλύτερα δείγματα χυτρών η βάση και το κατώτερο μέρος είναι μαυρισμένα από τη φωτιά. 8ος αιώνας π.Χ.
Άνδρος, Aρχαιολογικό Mουσείο 1176. ΥΠΠΟ/ΤΑΠ.

Καμπίτογλου, Α., Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου: Οδηγός, Αθήνα 1991, σ. 38, εικ. 15.

© ΥΠΠΟ