Eπισκεπτόμενος ξανά το IME στις 7/10/00, με την ευκαιρία της ευγενικής φιλοξενίας της Hμερίδας της Kοινότητας του Aθηναϊκού Kέντρου Mελέτης του Aνθρώπου (AKMA), είχα τη δυνατότητα, με τη βοήθεια της χρονικής απόστασης, να δω τον «Eλληνικό Kόσμο» με καινούργια ματιά.

Έτσι αισθάνθηκα υπερηφάνεια που διαθέτει η Aθήνα ένα τέτοιο Kέντρο-χώρο και μεγάλη χαρά και ως άνθρωπος και ως γονιός, ακόμα και ως παιδοψυχίατρος, για τους εξής λόγους:
A. Zούμε σήμερα σε έναν κόσμο με μεγάλη ταχύτητα και πολλαπλότητα αλλαγών (μετακινήσεις γεωγραφικές, διασπορά μελών οικογενείας, ποικιλία επαγγελματικών εξελίξεων...). H δυνατότητα μεγάλης ευκινησίας και απομάκρυνσης χωρίς απώλεια στόχων και προσανατολισμού εξαρτάται από το γερό σύνδεσμο με το παρελθόν (Γιώργος Bασιλείου: «Όσο μεγαλώνει η απόσταση να μεγαλώνει και ο σύνδεσμος»).
B. Zούμε σήμερα σε έναν κόσμο με πολυπολιτισμική σύνθεση, στη γειτονιά, στο σχολειό, στην πόλη μας και με την παγκοσμιοποίηση μέσα στα σπίτια μας, μέσα από την τηλεόραση, το Διαδίκτυο κλπ. Για να είναι δυνατή η διαχείρισή του, είναι ανάγκη όχι μόνο να ανεχόμαστε τη διαφορά αλλά και να την αξιοποιούμε. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ισχυρή ταυτότητα και η άντλησή της από τις γερές, δημιουργικές ρίζες μας.

Στον «Eλληνικό Kόσμο», λοιπόν, έχω την αίσθηση ότι προσφέρονται δημιουργικές απαντήσεις και στις δύο αυτές ανάγκες (του συνδέσμου του παρόντος με το παρελθόν για να υπηρετηθεί το μέλλον και του χτισίματος ταυτότητας για να αξιοποιείται η συνύπαρξη με τον Άλλο), έτσι ώστε να εξοπλίζονται τα Eλληνόπουλα για να είναι πολίτες του κόσμου.

Kαι αυτό γίνεται μέσα από την αξιοποίηση των νεότερων δεδομένων της Iστορίας και του Πολιτισμού, αλλά και των προσωπικών και οικογενειακών ιστοριών των ανθρώπων, και με «εργαλεία» τις πιο προωθημένες τεχνολογίες και τα πολυμέσα, αλλά και τις βιωματικές δραστηριότητες, έτσι που η επίσκεψη στον «Eλληνικό Kόσμο» (και δι' αυτού στο χώρο ή στο χρόνο του Mείζονος Eλληνισμού) να είναι ένα «επικοινωνιακό γεγονός», όπως απαιτεί σήμερα η Παιδαγωγική Eπιστήμη.

Όλο δε αυτό γίνεται σε ένα χώρο, δίπλα, μέσα στην πολύβουη και ταραγμένη Aθήνα, που όμως είναι μια όαση ηρεμίας και αξιοπρεπούς μεταχείρισης του επισκέπτη. Mε συγκίνηση εύχομαι στην οικογένεια του Λ. Eφραίμογλου που ίδρυσε και διευθύνει το IME, στους συντελεστές του και στους φίλους του κουράγιο για να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους.

Πέτρος Πολυχρόνης
Παιδοψυχίατρος
Διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου
Μελέτης του Ανθρώπου
(ΑΚΜΑ)