Το ΙΜΕ κυκλοφόρησε το διαδραστικό δίσκο "The Path of Knowledge: Hellenic History", ο οποίος αποτελεί την αγγλική έκδοση της επιτυχημένης σειράς «Το Μονοπάτι της Γνώσης: Ελληνική Ιστορία». Η πρωτοτυπία της έκδοσης έγκειται στο ότι συνδυάζει το διαδραστικό παιχνίδι με την πλήρη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής ιστορίας από την Εποχή του Λίθου μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το παιχνίδι αποτελεί προσομοίωση επιτραπέζιου παιχνιδιού, όπου συμμετέχουν ένας έως τρεις παίκτες, με σκοπό ο καθένας να τερματίσει πρώτος. Η έκδοση αποτελείται από δύο δίσκους και υπόσχεται να χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης τόσο στους μικρούς μας φίλους όσο και στους αγγλομαθείς αναγνώστες της ελληνικής ιστορίας.


Το τρίτο τεύχος του περιοδικού ΙΜΕρος περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό άρθρων που αποτυπώνουν με σαφήνεια την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες. Πρόκειται για παρουσιάσεις ερευνητικών προγραμμάτων, θέματα μουσειολογίας και ψηφιακής τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και, τέλος, καταλόγους ηλεκτρονικών διευθύνσεων σχετικών με τους άξονες που εξετάζει το περιοδικό. Στο ίδιο τεύχος παρουσιάζονται επίσης η ημερίδα «Πολιτισμός - Νέες Τεχνολογίες - Εκπαίδευση» και το διεθνές συνέδριο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία», τα οποία διοργανώθηκαν από το ΙΜΕ το Μάιο του 2002 και στις 15-17 Μαΐου 2003 αντίστοιχα.


H έκδοση «Iστορία της Πέργης. Πολιτική και Eκκλησιαστική» του Mητροπολίτου Πέργης Eυαγγέλου I. Γαλάνη αποτελεί μια αναδρομή στα 3000 χρόνια οικιστικής και 2000 εκκλησιαστικής ιστορίας της πόλης, του σημαντικού αυτού πολιτιστικού κέντρου της Mικράς Aσίας. Στη διάρκεια της ιστορίας της, η Πέργη γνώρισε πολλούς κατακτητές. Iδιαίτερη σημασία για την ιστορία της διαδραμάτισε η εποχή του Mεγάλου Aλεξάνδρου, όπως και η Eλληνιστική, η Pωμαϊκή και η Bυζαντινή. Mάρτυρες της ιστορίας της είναι τα μνημεία μεγάλης ομορφιάς και αρχαιολογικής αξίας, που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Tο έργο φέρει την επιστημονική επιμέλεια του Aκύλα Mήλλα.


Η νέα έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο συλλογικός τόμος «Πέρα από την Καταστροφή: Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου», έρχεται να παρουσιάσει με εμπεριστατωμένο και καταληπτό τρόπο την παρουσία και την ιστορική πορεία των προσφύγων από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Διωγμένοι από τις πατρίδες τους, οι ελληνορθόδοξοι της Μικράς Ασίας κατέφυγαν στην εξουθενωμένη από τους πολέμους και πολιτικά διχασμένη Ελλάδα της δεκαετίας του 1920. Η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία αποτέλεσε καταλύτη των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων και σφράγισε με νέες προσδοκίες και αντιθέσεις τη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας. Oι συγγραφείς του βιβλίου αναλύουν τα μέτρα που έλαβε το ελληνικό κράτος για την ανακούφιση των προσφύγων, εξετάζουν την κοινωνική και πολιτική παρουσία και δράση τους και παρουσιάζουν τους τρόπους με τους οποίους οι πρόσφυγες καλλιέργησαν τη δική τους, ξεχωριστή αίσθηση ταυτότητας και ιστορικής μνήμης. Το έργο ολοκληρώνεται με ένα εποπτικό κεφάλαιο σχετικά με τις διεθνείς διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος κατά τον εικοστό αιώνα.
Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Στόχος της έκδοσης είναι να φέρει τον αναγνώστη κοντά στις δυσκολίες, τις προσπάθειες και τις ελπίδες της προσφυγικής Ελλάδας κατά το Μεσοπόλεμο και να συμβάλει στην τόνωση της ιστορικής μνήμης ως γνώσης για το παρελθόν και κριτικής σκέψης για το παρόν και το μέλλον. Η προσπάθεια του ΙΜΕ επιβραβεύθηκε με τον πιο ενθαρρυντικό τρόπο: Η Βουλή των Ελλήνων, ανώτατος πολιτειακός θεσμός της χώρας, αναγνωρίζοντας την επιστημονική και γενικότερα παιδευτική σημασία του έργου, έθεσε την έκδοση υπό την αιγίδα της.