Η νέα έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι αφιερωμένη στον Πόντο της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για το φωτογραφικό λεύκωμα του Κύρου Κόκκα με τίτλο «Πόντος. Στην άκρη του ορίζοντα». Οι φωτογραφίες του κ. Κόκκα αποτυπώνουν με ιδιαίτερη ευαισθησία και παρατηρητικότητα τη σημερινή εικόνα της περιοχής, η οποία φέρει ανεξίτηλα τα σημάδια της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας: στη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, στο «Ημιγυμνάσιον Αρρένων» της Κερασούντας, στα αρχοντικά των Κοτυώρων και των Πλατάνων, στις βίλες του Σοούκ Σου, αλλά και στα μεγάλα μοναστήρια, όπως αυτό της Παναγίας Σουμελά.

Ο κ. Κόκκας όμως δεν περιορίζεται στην απεικόνιση του αστικού χώρου, αλλά αποκαλύπτει με δεξιοτεχνία τα χρώματα, την ένταση και τις πλούσιες εναλλαγές του ποντιακού τοπίου, από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και τις δασωμένες Ποντιακές Άλπεις ως το κεντρικό υψίπεδο της Ανατολίας, από τη Χηλή και τα βουνά της Παφλαγονίας ως τη Χόπα και το Καρς, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία και την Αρμενία αντίστοιχα.

Η ευαισθησία του φωτογραφικού φακού αναδεικνύεται ιδιαίτερα στην απεικόνιση των ανθρώπων. Παιδιά και ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες, κάτοικοι της πόλης και της υπαίθρου παρουσιάζονται σε πορτρέτα και σε ομαδικές σκηνές, σε στιγμές καθημερινότητας ή γιορτής, στην αγορά, στο χωράφι ή στο παρχάρι. Εκεί, στα πανηγύρια των ορεινών βοσκοτόπων που τυλίγονται από σύννεφα, οι -συχνά ελληνόφωνοι- Τούρκοι Πόντιοι γιορτάζουν όπως ακριβώς γιόρταζαν και οι Έλληνες συμπατριώτες τους και συνεχίζουν να χορεύουν τους ίδιους χορούς μ' εκείνους. Οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις του κ. Κόκκα από την περιήγηση στην ποντιακή γη περιγράφονται με γνήσια συγκίνηση στο κείμενο που προηγείται των φωτογραφιών, ενώ η εισαγωγή του ιστορικού κ. Βλάση Αγτζίδη παρουσιάζει συνοπτικά την ιστορική πορεία του Ελληνισμού στον Πόντο από την Αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα.

Με την έκδοση του λευκώματος «Πόντος. Στην άκρη του ορίζοντα» η περιοχή του Πόντου προστίθεται με τη σειρά της στις άλλες περιοχές δράσης και ανάπτυξης του Ελληνισμού, στις οποίες έχουν αφιερωθεί οι εκδόσεις του ΙΜΕ. Στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης αναφέρονται οι μελέτες για τις μητροπόλεις Χαλκηδόνος και Δέρκων, για την ενορία του Τζιμπαλιού, το νοσοκομείο Βαλουκλή και τα κείμενα του Πολίτη δημοσιογράφου Μιχαήλ Σωφρονιάδη. Ιδιαίτερα ο ευρύτερος μικρασιατικός χώρος, στον οποίο περιλαμβάνεται ο Πόντος, έχει χαρτογραφηθεί με ποικίλους τρόπους, από την αρχαία πόλη της Πριήνης ως τα κεραμικά του Τσανάκ Καλέ, την εκκλησιαστική ιστορία της Πέργης, την ονοματολογία των Ελλήνων της Πισιδίας, τη φωτογραφική τεκμηρίωση της Μικρασιατικής Εκστρατείας από τον Henri-Paul Boissonnas και την ιστορία της μικρασιατικής προσφυγιάς στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι δύο τόμοι για τα παραδοσιακά επαγγέλματα στο Αιγαίο φωτίζουν όψεις του λαϊκού πολιτισμού στο αρχιπέλαγος.

Η σειρά εκδόσεων του ΙΜΕ καλύπτει σταθερά την ιστορική πορεία του Μείζονος Ελληνισμού στο χώρο και στο χρόνο και συμπληρώνει τις γνώσεις μας σε σημαντικά ζητήματα της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.


Η εκτύπωση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.