«Ανασκάπτοντας για ιστορικές αλήθειες»
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑ

Νέοι μουσειολόγοι και μουσειοπαιδαγωγοί από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ολλανδία πραγματοποίησαν διαδοχικές επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανασκάπτοντας για ιστορικές αλήθειες» (http://himemotech.ime.gr/), σχεδίασαν και υλοποίησαν καινοτόμες δράσεις άτυπης παιδείας για την αξιοποίηση της ιστορικής μνήμης μέσω των νέων τεχνολογιών (ΝΕΟΛΑΙΑ - Δράση 5 «Υποστηρικτικά Μέτρα», Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς).

Οι δράσεις ήταν οι ακόλουθες:

Κύπρος: 06.11.2006 - 10.11.2006
Artos Cultural and Research Foundation
(www.artosfoundation.org)
Oι νέοι μουσειολόγοι, μουσειοπαιδαγωγοί και σχεδιαστές δράσεων άτυπης παιδείας Ν. Γλαράκη και Μ. Κριτσαντώνη (από το ΙΜΕ), M. Bom, M. deBoer, E. Picardi και G. Gentili πραγματοποίησαν, με νέους που έχουν προβλήματα όρασης, ομαδικές δράσεις με θέμα την αρχαιολογική έρευνα (Experimental Archaeology). Παρουσίασαν και συζήτησαν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, όπως το «Kalat Project», τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΕ, την εικονική αναπαράσταση του βυζαντινού ναού της Παναγίας της Ασσινούς στην Κύπρo και το διαδραστικό δίσκο «Ιστορία και Αρχαιολογία της Κύπρου». Επίσης, οργάνωσαν εργαστήρια βιωματικών δράσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας.

Ελλάδα: 24.11.2006 - 28.11.2006
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
(www.ime.gr)
Οι νέοι συμμετέχοντες παρακολούθησαν στον «Ελληνικό Κόσμο» τις εργασίες του Τρίτου Διεθνούς Συνεδρίου «Πολιτισμική Σύγκλιση και Τεχνολογία». Ξεναγήθηκαν στους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου», όπου παρακολούθησαν εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέφτηκαν το Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής και συμμετείχαν στο σεμινάριο «Προγράμματα Ιστορικής Μνήμης για τη Νεολαία της Ευρώπης - Εφαρμογές Πολιτιστικής Πληροφορίας».

Oλλανδία: 10.12.2006 - 14.12.2006
Archeoclub Nederland
(www.archeoclub.tk)
Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Van Gogh, την Ακαδημία Reinwardt-Faculty Museology of the Amsterdam School of Arts, το Fries Museum στο Leeuwarden, τον ιστορικό χώρο Hogebeintum και το αντίστοιχο Information Centre, και το Drents Museum στο Assen. Επίσης, μελέτησαν τα προγράμματα άτυπης παιδείας "Super Terpen" και "3000 Grandfathers ago".

Iταλία: 15.01.2007 - 19.01.2007
Rodari Club
(www.rodariclub.formamondo.it)
Οι νέοι Ευρωπαίοι συντονιστές συμμετείχαν σε τρία σεμινάρια με θέμα «Η ιστορική μνήμη για νέους» και πραγματοποίησαν δράσεις άτυπης παιδείας στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, στο αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης, στο Αρχείο της Τράπεζας της Νάπολης και στο Μουσείο Επιστημών Citta' della Scienza.

Στόχος του προγράμματος για το άμεσο μέλλον είναι η θεμελίωση ενός ευρωπαϊκού δικτύου ανοιχτής συνεργασίας ανάμεσα σε μη κερδοσκοπικούς πολιτιστικούς οργανισμούς με αντικείμενο το σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων άτυπης παιδείας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσω των νέων τεχνολογιών.


Ειδική προβολή στη «Θόλο» και συζήτηση με επιστημονικό κοινό

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2007 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργάνωσε στη «Θόλο» ειδική προβολή του προγράμματος «Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας», αποκλειστικά για τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας: αρχαιολόγους, ιστορικούς και αρχιτέκτονες. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη μουσείων και αρχαιολογικών εφορειών, μέλη των ξένων αρχαιολογικών σχολών της Αθήνας και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η παρουσίαση έγινε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΙΜΕ κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, και το δρ. Θάνο Σίδερη, Προϊστάμενο του τμήματος Ιστορίας του ΙΜΕ και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου. Η περιήγηση ήταν εντελώς ελεύθερη σύμφωνα με τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα και τις απορίες του κοινού. Τη γενική εικόνα και τις λεπτομέρειες των αναπαραστάσεων σχολίαζαν ο διευθυντής της ανασκαφής της Αγοράς καθ. John Camp, ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής δρ. Richard Anderson και ο καθ. Πέτρος Θέμελης.

Ακολούθησε δημιουργικός διάλογος και προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος ως συνόλου αλλά και των επιμέρους αναπαραστάσεων. Οι συμμετέχοντες, στα σχόλιά τους, τα οποία παρέδωσαν εγγράφως, έδωσαν έμφαση στην υψηλή επιστημονική ακρίβεια του έργου και στην αρχαιολογική του αξιοπιστία. Διαπιστώθηκε ομόφωνα η παιδευτική αξία του τόσο για το νεανικό κοινό, όσο και για φοιτητές ιστορίας και αρχαιολογίας. Προτάθηκε επίσης η «αναζωογόνηση» της Αγοράς με παρουσία εικονικών χαρακτήρων και σκηνών από την καθημερινή και την ιστορική πραγματικότητα της εποχής. Τα στοιχεία αυτά, όπως επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ, έχουν ήδη ενσωματωθεί εν μέρει στο πρόγραμμα «Η Αθηνά στην Αρχαία Αγορά» και σχεδιάζεται η επέκτασή τους και σε άλλες, υπό επεξεργασία, εκδοχές του προγράμματος.