Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη η έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Το Βραχιόλι: Νεοελληνικό και Ethnic 19ος-20ός αιώνας», που βασίζεται στη συλλογή βραχιολιών της κυρίας Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου.
Προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό χώρο και πολλοί φίλοι του ΙΜΕ τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του «Ελληνικού Κόσμου». Είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα διακόσια βραχιόλια του 19ου και του 20ού αιώνα, τα οποία η λαογράφος κυρία Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου παρουσίασε πρώτη φορά στο κοινό.
Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από περιοχές της Ελλάδας με διάδοση στα Βαλκάνια, καθώς και από άλλες χώρες (Ινδία, Θιβέτ, Πακιστάν κτλ.) και εκτός από την αισθητική αξία του κοσμήματος αναδεικνύουν και την κοινωνική και ιστορική του διάσταση. Ταυτόχρονα, η έκθεση παρακολουθεί την έρευνα της συλλέκτριας σε παλαιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού κατά τα χρόνια συλλογής των πολύτιμων αντικειμένων. Η ανακάλυψη των βραχιολιών οδηγεί στην ανίχνευση των ιστοριών που κρύβουν. Η γνώση των ιστοριών στη διερεύνηση της ζωής των κατόχων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η αλυσίδα της συλλογής σπάει και οι κρίκοι-βραχιόλια γίνονται κρίκοι μιας άλλης αλυσίδας, που εξιστορεί τις ζωές των ανθρώπων που τα κατασκεύασαν, τα αγόρασαν, τα χάρισαν, τα αποδέχτηκαν και τα φόρεσαν. Με τον τρόπο αυτό, το βραχιόλι, ως αντικείμενο της τέχνης των χρυσικών, αποτελεί το ένα τμήμα της έκθεσης. Ακολουθεί η ζωή του αντικειμένου δίπλα στον κάτοχό του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κυρία Κορρέ στην εισαγωγή της ομώνυμης με την έκθεση έκδοσης: «...Συνειδητοποίησα ότι τα ίδια εκπροσωπούσαν, συγχρόνως, πέρα από την αισθητική τους αξία, την κοινωνική διαστρωμάτωση, ενώ παράλληλα αποτελούσαν δείκτες οικονομικής ευμάρειας των κατόχων τους, με ανταλλακτική πολλές φορές χρήση...».
Πριν από την ξενάγηση στην έκθεση οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τελετή των εγκαινίων στην αίθουσα Αντιγόνη του «ΘΕΑΤΡΟΝ». Στην ομιλία του ο κ. Λιάπης τόνισε: «Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος οργανισμός στην προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού. Αρχικά, διοργανώνοντας εκθέσεις με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και, στη συνέχεια, πραγματοποιώντας υποδειγματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και νέους. Είναι ίσως το μοναδικό πολιτιστικό κέντρο που έχει θέσει την εκπαίδευση των νέων στο κέντρο της δραστηριότητάς του. Γι' αυτό και η στήριξη των δράσεών του από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι για εμάς αυτονόητη. Ο συνδυασμός της ιστορίας και του πολιτισμού με τις νέες τεχνολογίες σε αυτό το απόλυτα διαδραστικό περιβάλλον έχουν φέρει τον "Ελληνικό Κόσμο" στην αιχμή των σύγχρονων τάσεων διεθνώς. Η ποικιλία των εκδηλώσεων και των δράσεών του, αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, πιστεύω ότι έχουν πραγματώσει το στόχο του: δηλαδή να είναι ένα ζωντανό μουσείο, πηγή μάθησης, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης "κοινωνίας της γνώσης". [...] Με την έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, ο πρωτοπόρος οργανισμός που μας φιλοξενεί σήμερα ανοίγεται προς το λαϊκό πολιτισμό και την τέχνη της καθημερινότητας. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να συγχαρούμε τον "Ελληνικό Κόσμο" γι' αυτό, καθώς και όλους τους συντελεστές της έκθεσης».
|
|
Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ, επισήμανε: «H σημερινή έκθεση είναι ένα μικρό δείγμα της μεγάλης συλλογής της κυρίας Κορρέ και αποτελεί προάγγελο της αντίστοιχης έκθεσης που θα φιλοξενήσουμε μελλοντικά στα νέα μας κτήρια. Για τον "Ελληνικό Κόσμο" είναι μεγάλη πρόκληση να φιλοξενούμε τα εξαιρετικά αυτά κοσμήματα συγκεντρωμένα, και μάλιστα με πολύ μεράκι και γνώση, από έναν άνθρωπο που η ακαδημαϊκή πορεία και το προσωπικό του ενδιαφέρον έχουν αποτέλεσμα τη δημιουργία συλλογών οι οποίες καταγράφουν την ελληνική ιστορία στη διαχρονία. Η έκθεση για το βραχιόλι έχει πρωταγωνιστές ανώνυμους τεχνίτες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια του 19ου και 20ού αιώνα καθώς και απλούς ανθρώπους που φόρεσαν τα βραχιόλια».
Μετά από σύντομη παρουσίαση της συλλογής και της έκθεσης από τη συλλέκτρια, ο Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε την έκθεση. Μεταξύ των παρευρισκομένων ενδεικτικά αναφέρουμε: Τον κ. Θοδωρή Δραβίλα, Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ, τον κ. Γιώργο Τζοβλά, Διευθυντή Γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού, την κυρία Βιβή Βασιλοπούλου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, την Πρόεδρο και ψυχή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου, τις κυρίες Λένα Λεβίδη και Λένα Χατζηπέτρου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Μπενάκη, τον κύριο Απόστολο και την κυρία Μαρία Δοξιάδη, τις κυρίες Λίλα και Ιωάννα Λαλαούνη, το συλλέκτη κ. Δημήτρη Τσίτουρα.
Όλοι επαίνεσαν την έκθεση, αλλά και την πολυτελή ομότιτλη έκδοση που διατίθεται στα Πωλητήρια του Κέντρου και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία.
Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα Σεμέλη του «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως το τέλος Μαΐου του 2009.
|