© 2008
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 η εταιρεία EMC Corporation, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις υποδομών πληροφορικής, ανέδειξε και βράβευσε τη Συλλογή Νομισμάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ». Το πρόγραμμα υλοποιείται πρώτη φορά στην Ευρώπη, με σκοπό να αναδείξει πώς η τεχνολογία υποστηρίζει τη διατήρηση και προώθηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η νομισματική συλλογή του Ιδρύματος, που αποκτήθηκε το Νοέμβριο του 2007, ανήκε σε Γερμανό ιδιώτη συλλέκτη και περιλαμβάνει περίπου 13.600 νομίσματα και μικροαντικείμενα. Ο κύριος όγκος της αντιπροσωπεύει χάλκινα νομίσματα της Ρωμαϊκής περιόδου από τη Μικρά Ασία. Η συλλογή θεωρείται, από τους πλέον καταξιωμένους νομισματολόγους που τη γνωρίζουν, μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες στον κόσμο για κοπές ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας, μετά από αυτές του Λονδίνου (Βρετανικό Μουσείο), του Βερολίνου (Μουσεία του Βερολίνου) και του Παρισιού (Συλλογή Μεταλλίων και Νομισμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας).

Ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος, στην τελετή βράβευσης τόνισε ότι «μόλις έγινε η πρόταση στο Ίδρυμα, θεωρήθηκε δεδομένο ότι η συλλογή θα έπρεπε να επιστρέψει πάση θυσία στην Ελλάδα, και μάλιστα σε ένα Ίδρυμα με τους στόχους του ΙΜΕ».

Το πρόγραμμα «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» και η βράβευση της Συλλογής Νομισμάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού υλοποιήθηκαν από την EMC Hellas, με τη σημαντική υποστήριξη των εταιρειών Cisco και Uni Systems και της τράπεζας Alpha Bank.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετείχε στην πολιτιστική και αρχαιολογική έκθεση "Athens, Living History", η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη της Σαγκάης από τις 10 έως και τις 22 Ιουνίου 2010. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και είχε στόχο να προβάλει την αρχαία και τη σύγχρονη Αθήνα, την αρχιτεκτονική και την αστική της ανάπτυξη, αλλά και τον τρόπο που τα μνημεία εντάσσονται στην καθημερινότητά μας. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Αρχαία Αγορά της Αθήνας στην Κλασική, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο, μέσω της ομώνυμης περιήγησης που προβάλλεται στον «Εικονικό Κινηματογράφο». Στην περιήγηση χρησιμοποιήθηκαν οι τεχνολογίες στερεοσκοπικής προβολής (αυτό που στον κινηματογράφο ονομάζεται 3D) και εικονικής πραγματικότητας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το περίπτερο του Ιδρύματος δεχόταν διαρκώς επισκέπτες, οι οποίοι έδειχναν ενθουσιασμένοι από τη χρήση των νέων τεχνολογιών για την παρουσίαση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη, δεν έκρυψαν το θαυμασμό τους για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον για την τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες.

Κλείνοντας, αξίζει να επισημάνουμε ότι το Ίδρυμα, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών για την παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, έχει ήδη ξεκινήσει από το Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα (2008) τη σύμπραξη με την Shanghai Association for Science and Technology για σειρά συμπαραγωγών.