ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η συνεργασία του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με τα τμήματα που δημιουργούν ψηφιακές αναπαραστάσεις ξεκίνησε πολύ νωρίς. Είτε πρόκειται για αρχιτεκτονικές, χωρικές (γεωγραφικές) ή αναπαραστάσεις Εικονικής Πραγματικότητας η συμβολή αρχαιολόγου κρίνεται απαραίτητη.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο «Το Εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία», ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι-εμπειρία που έχει σκοπό να αναδείξει το φημισμένο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία (430-420 π.Χ.), έργο του διάσημου Αθηναίου γλύπτη Φειδία και ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου. Η συμβολή ενός ιστορικού στο συγκεκριμένο έργο κρίθηκε απαραίτητη, κυρίως γιατί δε σώζεται κανένα αρχαίο αντίγραφο του αγάλματος, στο οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί κατά μεγάλο μέρος η ψηφιακή αποκατάστασή του. Έπρεπε να γίνει σύνθεση από διάσπαρτες πληροφορίες που υπήρχαν στις γραπτές πηγές, από απεικονίσεις τμημάτων της μορφής και του διακόσμου του θρόνου σε διάφορα υλικά, καθώς και από τα ευρήματα των ανασκαφών στην Ολυμπία. 

Η γόνιμη εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτή τη συνεργασία θεωρήθηκε χρήσιμο να επενδυθεί στη συνέχεια σε άλλα δύο έργα αρκετά διαφορετικού χαρακτήρα: στην ψηφιακή αναπαράσταση του ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας και σε αυτήν της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, του πολιτικού, διοικητικού και οικονομικού κέντρου της σημαντικότερης ίσως πόλης της αρχαίας Ελλάδας. Οι δύο αυτές ψηφιακές αποκαταστάσεις επιχειρούν να ανασυστήσουν διαχρονικά όχι μόνο το αρχιτεκτονικό περιβάλλον των χώρων αλλά και στιγμιότυπα των αντιπροσωπευτικότερων δραστηριοτήτων που γίνονταν εκεί.

 
      
 
 
      
      
      
 
      
copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ