ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ



TOURBOT
: Στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός ρομπότ που θα είχε τη λειτουργία διαδραστικού ξεναγού, ικανού να παρέχει προσωπική πρόσβαση σε πολιτιστικές εκθέσεις μέσω του Διαδικτύου. Το τμήμα Ιστορικών του ΙΜΕ ανέλυσε και ανέπτυξε τις ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες που εμφανίζονται στο διαδικτυακό κόμβο του Ιδρύματος σχετικά με την έκθεση «Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες – 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς», στην οποία εφαρμόστηκε το εν λόγω πρόγραμμα.

M-PIRO: Για το πρόγραμμα παραγωγής αυτόματης γλώσσας και σύνθεσης φωνής οι ιστορικοί του ΙΜΕ συγκρότησαν την ψηφιακή συλλογή και συνέγραψαν τα κείμενα των περιγραφών για την εφαρμογή του προγράμματος στο Διαδίκτυο. Έθεσαν επίσης τις προδιαγραφές για την ποιότητα των κειμένων που δημιουργεί το σύστημα και έλεγξαν την ακρίβεια και την πιστότητα της πληροφορίας.

ARTNOUVEAU: Στο συγκεκριμένο έργο/Ευρωπαϊκό θεματικό δίκτυο το τμήμα Ιστορικών του ΙΜΕ παρείχε την εμπειρία του συμβάλλοντας στον καθορισμό νέων προσεγγίσεων για την παρουσίαση των τεχνών και του πολιτισμού με ζωντανό, προσωπικό και φιλικό προς το χρήστη τρόπο. Επιπλέον, μετείχε στις διαδικασίες προβολής των αποτελεσμάτων του έργου παρουσιάζοντας επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια.

E-CULTURE NET: Ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Δικτύου Πολιτιστικής Έρευνας και Εκπαίδευσης. Το τμήμα συνέβαλε στη συγκριτική μελέτη της χρήσης των νέων τεχνολογιών σε πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Επιπλέον, μετείχε στη δημιουργία του εθνικού και μεσογειακού δικτύου οργανισμών.

Medina: Δημιουργία πολιτιστικής / τουριστικής πύλης 13 χωρών της Μεσογείου .

e-muse: Ανάπτυξη κοινών online εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε σχολεία και μουσεία με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

AVATON: Προβολή των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων του Αιγαίου με τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας και με επίκεντρο τα νησιά της Σαντορίνης και της Λέσβου.

LeGa: Το έργο στόχευε στη δημιουργία της απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής και των οικονομικοκοινωνικών συνθηκών για μια νέα εκπαιδευτική προσέγγιση, για ηλικίες 6-15 χρονών, βασισμένη στη χρήση νέων τεχνολογιών. Οι ιστορικοί του τμήματος παρείχαν την ιστορική πληροφορία και τεκμηρίωση των σεναρίων που βασίζονται στην έννοια των ιστορικών ταξιδιών στο χρόνο και το χώρο.



Αρχαιόραμα: Ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων για την κατανόηση, διαχείριση και προώθηση των αποτελεσμάτων ανασκαφικών έργων με τρόπο φιλικό και κατανοητό στο κοινό.

Ελληνουργήματα: Πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, επιδοτούμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, που αφορά την εξοικείωση του μαθητικού κυρίως κοινού με την αρχαία ελληνική τεχνολογία μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολλοί φορείς. Το ΙΜΕ συμμετέχει κυρίως στις φάσεις της διαμόρφωσης του εννοιολογικού και ιστορικού πλαισίου, της συλλογής του υλικού και της ψηφιοποίησής του. 

SEEArchWeb: Δημιουργία εξ αποστάσεως μαθημάτων και υποστηρικτικού υλικού για ακαδημαϊκή έρευνα και διδασκαλία σε θέματα αρχαιολογίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Χρυσαλλίδες: Δημιουργία ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού λογισμικού. Οι ιστορικοί συνέβαλαν με την ενσωμάτωση στο εργαλείο της ιστορικής πληροφορίας από το διαδικτυακό έργο «Ελληνική ιστορία στο Διαδίκτυο» και τον έλεγχο της εφαρμογής.

ΜεταΟν: Ανάπτυξη μιας διαδικτυακής εφαρμογής «έξυπνης» αναζήτησης και ανάκτησης πληροφορίας σε κείμενα (ελληνικά/αγγλικά) και φωτογραφικό υλικό, αξιοποιώντας τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, επεξεργασίας εικόνας και άντλησης γνώσης από κείμενα. 

ΔιαΧωρον: Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης γνώσης, διαμέσου του οποίου ο χρήστνης θα μπορεί να ανασύρει χωρική πληροφορία (α) σε διαφορετικές γεωγραφικές κλίμακες (β) σε συνάρτηση με χρονικά δεδομένα (γ) σε συνάρτηση με θεματικά πεδία και τέλος (δ) με συνδυασμό όλων των παραπάνω.

 
      
 
 
      
      
      
 
      
copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ