H EMC Corporation, ο παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις υποδομών πληροφορικής, ανακοίνωσε τη «
Συλλογή Νομισμάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού» ως τον νικητή του πρώτου προγράμματος
«ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» στην ιστορία. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να αναδείξει πώς η τεχνολογία υποστηρίζει τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, και συγκεκριμένα να παρουσιάσει την ιστορική σημασία των συλλογών νομισμάτων και να υπογραμμίσει την σπανιότητά τους. Το πρόγραμμα «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» υλοποιήθηκε από την
EMC Hellas και το
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με τη σημαντική υποστήριξη των εταιρειών Alpha Bank, Cisco και Uni Systems.
Ειδικότερα, το Νοέμβριο του 2007 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αγόρασε μια νομισματική συλλογή, η οποία ανήκε σε Γερμανό ιδιώτη συλλέκτη και περιλαμβάνει 13.600 περίπου νομίσματα και μικροαντικείμενα. Ο κύριος όγκος της συλλογής αντιπροσωπεύει χάλκινα νομίσματα της Ρωμαϊκής περιόδου από τη Μικρά Ασία. Η συλλογή θεωρείται, από τους πλέον καταξιωμένους νομισματολόγους που τη γνωρίζουν, μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες συλλογές στον κόσμο για κοπές ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας, μετά από αυτές του Λονδίνου (Βρετανικό Μουσείο), του Βερολίνου (Μουσεία του Βερολίνου) και του Παρισιού (Συλλογή Μεταλλίων και Νομισμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας).
Η υποβολή των προτάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου 2010 και το νικητήριο έργο βραβεύτηκε με 20.000 ευρώ. Στην αξιολόγηση των προτάσεων συμμετείχαν οι: Γεώργιος Μαυράκης, Γενικός Διευθυντής της EMC Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Γιάννης Χατζηκόμνου, Εκδότης ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ, Ροβέρτος Ι. Γκόγκλης CISM, CISSP, Διεύθυνση Διαχειρίσεως Έργων της Alpha Bank, Αντώνης Κασσάνο, Infrastructure Technology Solutions Division Manager της Uni Systems και Φώτης Ιωαννίδης, Systems Engineering Manager της CISCO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.
Ο Γιώργος Μαυράκης, Γενικός Διευθυντής της EMC για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επιλέχθηκε η πρόταση που αφορά τη συλλογή νομισμάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η υλοποίηση της οποίας αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίζει τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην προσπάθεια της εταιρείας μας να προσδίδουμε αξία για το παρόν και το μέλλον στις επιχειρήσεις, πάντα δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διαφύλαξη όλων των πολύτιμων στοιχείων του παρελθόντος, δημιουργώντας και παρέχοντας κατάλληλες τεχνολογικές υποδομές και λύσεις. Το πρόγραμμα "ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ" αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του πώς ζωντανεύουμε το παρελθόν στο σήμερα, παραμένοντας στην κορυφή της τεχνολογίας».
Ο Δημήτρης Εφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, δήλωσε: «Πριν από τρία χρόνια το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είχε την ευκαιρία να αγοράσει μια συλλογή νομισμάτων η οποία ανήκε σε Γερμανό ιδιώτη συλλέκτη και περιλαμβάνει 13.265 νομίσματα από τη Μικρά Ασία, κυρίως της Ρωμαϊκής περιόδου, αλλά και μικρό αριθμό βυζαντινών και ορτουκιδικών. Ο συλλέκτης, όπως και οι πρόγονοί του, είναι λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και γι’ αυτό έκανε προσπάθειες να έρθει ολόκληρη η συλλογή στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι ανήκει εδώ. Όπως ήταν φυσικό, μόλις έγινε η πρόταση στο Ίδρυμα, θεωρήθηκε δεδομένο ότι θα έπρεπε να έρθουν πάση θυσία στην Ελλάδα και μάλιστα σε ένα ίδρυμα με τους δικούς μας στόχους. Εκ των υστέρων βέβαια μάθαμε ότι η συλλογή θεωρείται, από έγκυρους επιστήμονες που τη γνωρίζουν, μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες συλλογές νομισμάτων για ελληνικές πόλεις, μετά από αυτές του Λονδίνου, του Βερολίνου και του Παρισιού. Σήμερα, η εταιρεία ΕΜC, στο πλαίσιο του διαγωνισμού ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, ξεχωρίζει, αναδεικνύει και βραβεύει την ψηφιοποίηση της νομισματικής συλλογής μας προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στη διάδοσή της στο ευρύ κοινό μέσω του σύγχρονου παγκόσμιου επικοινωνιακού εργαλείου, του Διαδικτύου. Ευχαριστούμε πολύ που μας δίνετε την ευκαιρία να διευρύνουμε το ήδη πολύ δύσκολο έργο μας σε μια δυσχερή περίοδο και ευελπιστούμε ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας».
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» υπάρχουν στη διεύθυνση:
http://greece.emc.com/euclides