Κάδμος, ο Ιδρυτής της Θήβας

Ο Κάδμος, γιος του Αγήνορα και της Τηλέφασσας, ζούσε 1500 χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός στην Τύρο της Συρίας, όπου βασίλευαν οι γονείς του. Μια μέρα, ο θεός Δίας, θαυμάζοντας την ομορφιά της αδερφής του Ευρώπης, μεταμορφώθηκε σε ταύρο και την πήρε κοντά του. Ο βασιλιάς Αγήνορας θυμωμένος φώναξε τον Κάδμο και τα αδέρφια του να παρουσιαστούν στο παλάτι:

«Ετοιμαστείτε να φύγετε, θα ψάξετε την αδερφή σας σε όλο τον κόσμο. Θα έχετε την ευχή μου αν επιστρέψετε με την Ευρώπη, αν δεν τη βρείτε μείνετε στις γειτονικές χώρες. [...] Πήγαινε κι εσύ Τηλέφασσα, να 'σαι δίπλα στον Κάδμο στο μακρινό του ταξίδι της αναζήτησης της Ευρώπης», ήταν τα τελευταία λόγια του Αγήνορα πριν αποχαιρετήσει τον Κάδμο και τη γυναίκα του. [...]

Αφού ταξίδεψαν σε πολλές χώρες και η Ευρώπη παρέμενε άφαντη, ο Κάδμος απελπισμένος πήγε στο Μαντείο των Δελφών, όπου η Πυθία τού είπε ότι η αδερφή του ήταν με τον Δία σε έναν όμορφο τόπο που θα δώσει το όνομά της. [...] «Εσύ Κάδμε, φεύγοντας, ακολούθησε την αγελάδα που σε περιμένει». Έτσι κι έκανε, κι έφτασε στη Βοιωτία, στη θέση της μελλοντικής πόλης των Θηβών. «Είναι θέλημα του Δία», είπε ο Κάδμος, «εδώ να ιδρύσω μια πόλη που θα κυριαρχήσει σε όλη την Ελλάδα». Κι έτσι ο Κάδμος ίδρυσε τη Θήβα, στην οποία έγινε βασιλιάς με την προστασία της θεάς Αθηνάς.

Κανάρη Δέσποινα, Θήβα


Εγώ πήγα διακοπές στη Λευκάδα. Στα αξιοθέατα του νομού Λευκάδος ανήκουν τα ερείπια του ναού Απόλλωνος, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 17ου αιώνα, με θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλιές εικόνες.

Ο ξενοδόχος μάς είπε και κάτι για τη Λευκάδα. Μας είπε ότι ο νομός Λευκάδας προσαρτήθηκε στην Ελλάδα με την Ένωση των Επτανήσων το 1864. Κατά την περίοδο εκείνη η περιοχή του νομού αποτελούσε την επαρχία Λευκάδας του νομού Κέρκυρας. Το 1925 η επαρχία Λευκάδας αποσπάστηκε από το νομό Κέρκυρας και προσαρτήθηκε στο νομό Πρέβεζας. Το 1946 ιδρύθηκε ο νομός Λευκάδας από τις δύο επαρχίες Λευκάδας και Ιθάκης.
Τι ωραία που πέρασα!

Ελένη Κωνσταντίνου, Άρτα

Επιστροφή