Ας φανταστούμε ότι είμαστε... ταξιδιώτες του διαστήματος και μετά από πολλές περιπέτειες επιστρέφουμε στη γη. Από εκεί ψηλά μας φαίνεται όμορφη σαν ζωγραφιά. Αλλά καθώς πλησιάζουμε... ουπς! Τι καπνός είναι αυτός; Δε βλέπουμε τίποτα μπροστά μας. Ή, μάλλον, κάτι βλέπουμε και δυστυχώς το... μυρίζουμε κιόλας: αμέτρητα σκουπίδια να την έχουν περικυκλώσει, κάνοντας τη βόλτα τους στο διάστημα! Πώς τα καταφέραμε και κάναμε τη γη, το σπίτι μας, μια απέραντη χωματερή; Ελάτε στη «Θόλο» να παρακολουθήσετε μια ενδιαφέρουσα ταινία και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και κυρίως να βρούμε βιώσιμες λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας!
Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου;
Η ζωή πάνω στη γη υπάρχει χάρη στην ατμόσφαιρα, αυτό το πολύ λεπτό και εύθραυστο στρώμα αερίων που περιβάλλει τον πλανήτη. Η ενέργεια του ήλιου εισχωρεί στην ατμόσφαιρα. Ένα μέρος της ζεσταίνει τη γη κι έπειτα επιστρέφει στο διάστημα. Ένα άλλο μέρος της παραμένει εγκλωβισμένο στην ατμόσφαιρα, χάρη στα αέρια του θερμοκηπίου. Από αυτά δύο είναι τα βασικότερα: το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Έτσι, η μέση θερμοκρασία της γης διατηρείται σε επίπεδα τέτοια που επιτρέπουν την ύπαρξη ζωής σε αυτήν, δηλαδή στους 15 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν υπήρχαν τα αέρια του θερμοκηπίου, η γη θα είχε μέση θερμοκρασία -18 βαθμών Κελσίου.
Διοξείδιο του άνθρακα δεν παράγει μόνο η φύση, αλλά και ο άνθρωπος. Τα τελευταία πενήντα χρόνια μάλιστα το παρακάνει. Κοιτάξτε πόσο αυξήθηκε το διοξείδιο του άνθρακα από το 1980 έως το 2003!
Και το μεθάνιο είναι αέριο που, εκτός από τη φύση, παράγει και ο άνθρωπος. Θα το συναντήσουμε άφθονο, όπου υπάρχουν σκουπίδια. Και τελευταία παράγουμε πολλά σκουπίδια. Και φυσικά πολύ μεθάνιο... Τι συμβαίνει όταν ο όγκος των δύο αυτών αερίων αυξηθεί, πάνω από τα φυσιολογικά όρια; Καθώς αυξάνονται, εγκλωβίζουν μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας στη γήινη ατμόσφαιρα. Η μέση θερμοκρασία της γης συνεχίζει να ανεβαίνει.
Άνοδος της θερμοκρασίας σημαίνει λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και της Ανταρκτικής. Κι όταν λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει. Φανταστείτε τι μπορεί να προκαλέσει η άνοδος της στάθμης των θαλασσών σε διάφορες παραθαλάσσιες χώρες, πόλεις και νησιά, όπως στην Ολλανδία, στη Σαγκάη, στην Καλκούτα, στα Κανάρια νησιά, ακόμη και στο Αιγαίο. Κοιτάξτε τι μπορεί να συμβεί αν δε λάβουμε τα μέτρα μας.
Η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας ανεβάζει τη θερμοκρασία των θαλασσών. Οι καταιγίδες γίνονται ακόμη πιο έντονες. Τα τελευταία τριάντα χρόνια ο αριθμός επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι τυφώνες, έχει διπλασιαστεί. Παράλληλα, τα δάση καίγονται. Το 30% του διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από τις πυρκαγιές στα δάση. Κι ενώ η εξάτμιση του νερού των ωκεανών όλο και αυξάνεται, ταυτόχρονα χάνεται υγρασία από το έδαφος. Πολλές χώρες κινδυνεύουν με ερημοποίηση!
«Η νέα ταινία στη Θόλο με την υποστήριξη της Vodafone» Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1993, η Vodafone έχει αναπτύξει και εφαρμόσει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας, με στόχο την υπεύθυνη λειτουργία της εταιρείας και τη δημιουργία πρακτικών αποτελεσμάτων σε τομείς όπου χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του περιβάλλοντος και αξιοποιεί συνειδητά το μέγεθος και τη δυναμική της για την προστασία του, στοχεύοντας στην ελάχιστη δυνατή επιβάρυνσή του από τη λειτουργία της.
Στο πλαίσιο αυτό, η Vodafone στηρίζει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στη δημιουργία μιας ταινίας που θα προβάλλεται στη «Θόλο», με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού. Η νέα παραγωγή της «Θόλου» φιλοδοξεί να προσεγγίσει με σαφή και υπεύθυνο τρόπο τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Η ταινία απευθύνεται σε ενηλίκους και παιδιά και έχει στόχο τη σωστή ενημέρωσή τους και την παρουσίαση καθημερινών πρακτικών που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
|