Βγες από το λαβύρινθο!
Μεταφερόμαστε στην Κωνσταντινούπολη της Βυζαντινής εποχής: Ο ναός της Αγίας Σοφίας -που χτίστηκε από το 532 μέχρι το 537 όταν αυτοκράτορας ήταν ο Ιουστινιανός- μαζί με το «Ιερό» ή «Μέγα Παλάτιο», το οποίο ήταν η περίλαμπρη κατοικία των βυζαντινών αυτοκρατόρων, αλλά και με τον Ιππόδρομο, το στάδιο όπου γίνονταν οι ιπποδρομίες, οι αγώνες και οι διάφορες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, αποτελούσαν ένα τεράστιο σύμπλεγμα κτηρίων. Οι χώροι διαμονής των πολυάριθμων φρουρών, των αξιωματούχων και των αυλικών, αλλά και φιλοξενίας των επισκεπτών του αυτοκράτορα, τα εργαστήρια των αμέτρητων τεχνιτών, οι τραπεζαρίες, τα γραφεία των κρατικών υπηρεσιών, οι αποθήκες, οι εκκλησίες και τα παρεκκλήσια συνδέονταν μεταξύ τους με δαιδαλώδεις διαδρόμους, υπαίθριες ή σκεπαστές στοές, κήπους και εσωτερικές αυλές στολισμένες με έργα τέχνης και πανέμορφα φυτά. Σωστός λαβύρινθος, δηλαδή!
* Βοήθησε τον Ιάσονα να βρει το συντομότερο δρόμο για να φτάσει στην Αγία Σοφία.
Τι ξέρεις για τους Ακρίτες;
Διάβασε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο για τους Ακρίτες και συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν. Θα τις βρεις... ανακατεμένες σε αυτό το πινακάκι!
Απελατών, κινήσεις, φρουροί, γυμνάζονταν, επικίνδυνη, δραστηριότητες, σύνορα, «στρατιωτόπια», καλλιεργούν, αποστολή, κινδύνους, πολεμικές, κυνηγούσαν, φόρους
Ακρίτες ονομάστηκαν οι.................των συνόρων του Βυζαντίου (από τη λέξη «άκραι» που σημαίνει...............). Ήταν στρατιώτες στους οποίους το κράτος παραχώρησε μεγάλες εκτάσεις γης, τα......................, ώστε να εγκατασταθούν και να μείνουν μόνιμα εκεί με τις οικογένειές τους. Μπορούσαν να..................αυτά τα χωράφια και να ζουν πλουσιοπάροχα, χωρίς να πληρώνουν................ Τους ζητούσε, όμως, ως αντάλλαγμα, να αφιερώσουν τη ζωή τους σε μια συγκεκριμένη...................: τη φύλαξη των συνόρων της Αυτοκρατορίας και την απόκρουση των επιθέσεων των Αράβων (Σαρακηνών) και των................, ληστών που έκαναν επιδρομές κι είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των φιλήσυχων κατοίκων. Η ζωή των Ακριτών ήταν γεμάτη................και ένταση, μια ζωή στα άκρα! Όλες τους οι........................περιστρέφονταν γύρω από τον πόλεμο. Έπρεπε ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, να διαθέτουν.................ικανότητες, να προβλέπουν τις................του και να γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή τις περιοχές για τις οποίες ήταν υπεύθυνοι. ΓιΆ αυτό, ακόμη και σε περιόδους ειρήνης....................., τελειοποιούσαν τις τεχνικές τους στο χειρισμό των όπλων και......................άγρια ζώα, δραστηριότητα ιδιαίτερα.....................με τις συνθήκες εκείνης της εποχής. Συναγωνίζονταν, μάλιστα, μεταξύ τους στη δύναμη, την επιδεξιότητα και την ανδρεία!
Απάντηση: φρουροί, σύνορα, «στρατιωτόπια», καλλιεργούν, φόρους, αποστολή, Απελατών, κινδύνους, δραστηριότητες, πολεμικές, κινήσεις, γυμνάζονταν, κυνηγούσαν, επικίνδυνη
|