Αρκετές από τις σημαντικότερες λειτουργίες του μυκηναϊκού ανακτόρου της Θήβας στεγάζονταν στο οικοδομικό συγκρότημα της «Οπλοθήκης» που βρισκόταν στο ανατολικό τμήμα της ακρόπολης και αποτελούσε παράρτημα του κεντρικού συγκροτήματος του ανακτόρου. Από το πολύπλοκο σύστημα θεμελίων τοίχων που έχουν ανασκαφεί στη θέση προκύπτει ότι το συγκρότημα διέθετε τουλάχιστον μία μεγάλη ορθογώνια αίθουσα, καθώς και μικρότερα δωμάτια ανάμεσα σε ένα πλέγμα στενών διαδρόμων. Τα δωμάτια του συγκροτήματος λειτουργούσαν ως αποθήκες οπλισμού, ιπποσκευής και χάλκινων εργαλείων και σκευών, χώροι φύλαξης ελεφαντουργημάτων, ζυγίσματος διαφόρων πρώτων υλών, καταγραφής πληροφοριών και τήρησης αρχείων σε πήλινες πινακίδες για διάφορες οικονομικές δραστηριότητες του ανακτόρου.
Κατά συνέπεια, οι δραστηριότητες που πρέπει να δειχθούν εκεί είναι:
Α) φύλαξη οπλισμού
Β) φύλαξη εξαρτημάτων ιπποσκευής
Γ) φύλαξη χάλκινων εργαλείων
Δ) Κατασκευή και φύλαξη ελεφαντουργημάτων
Ε) Ζύγισμα πρώτων υλών (ελεφαντοστού, δημητριακών, ελιών, κρασιού)
ΣΤ) Καταγραφή και φύλαξη πινακίδων Γραμμικής Β.
Σχετικά με την αναπαράσταση των χώρων, αν και η κάτοψη είναι αρκετά ασαφής, εντούτοις μπορεί κανείς να δείξει ένα μεγάλο συγκρότημα με επιμέρους δωμάτια και διαδρόμους, καθώς και με μία μεγάλη αίθουσα (δηλώνεται με κόκκινο) στο εσωτερικό του.
Από τα αντικείμενα που πιστοποιούν τις λειτουργίες του συγκροτήματος παρατίθενται ενδεικτικά τα παρακάτω:
Σύνολο μολύβδινων και λίθινων σταθμών για το ζύγισμα πρώτων υλών, χάλκινες φιάλες, σβώλοι πηλού για το πλάσιμο πινακίδων και οστέινη γραφίδα, πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β γραφής (στους χώρους της οπλοθήκης βρέθηκε το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αρχείο του ανακτόρου της Θήβας με συνολικά 350 πινακίδες, εκεί γινόταν καταγραφή και τήρηση αρχείων), χαύλιος ιπποπόταμου για την κατασκευή τεχνέργων, ελεφαντοστέινο πλακίδιο με περίτεχνη παράσταση Μυκηναίων επάνω σε άρμα, χάλκινος θώρακας, λόγχες δοράτων και ακοντίων, αιχμές βελών, χάλκινα και ελεφαντοστέινα εξαρτήματα ιπποσκευής, χάλκινοι διπλοί πέλεκες.
Ιωάννης Φάππας