ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΑΛΟΥΚΛΗ (1999)
Φωκίωνας Σιδηρόπουλος

Τιμή: € 35.00

Εκδότης: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Μετάφραση: -
453 Σελίδες
ISBN: 960-7957-04-0
Κωδικός: 00.10.91.0446
Διαθεσιμότητα τίτλου: Διαθέσιμος

Το βιβλίο του κυρίου Φωκίωνα Σιδηρόπουλου παρουσιάζει την ιστορία των «Εθνικών του Γένους Νοσοκομείων» στην Κωνσταντινούπολη, σε όλη τη πορεία τους, από το β' μισό του 18ου αιώνα έως σήμερα. Με αφετηρία τα νοσοκομεία-ξενώνες της Βυζαντινής εποχής, που συνήθως ήταν προσαρτημένα σε μεγάλα μοναστήρια και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς πολίτες, κυρίως απόρους και αναξιοπαθούντες, τα νοσηλευτήρια της ελληνικής εθνότητας της Κωνσταντινούπολης συνέδεσαν την πορεία τους με τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική πορεία του Ελληνισμού της Πόλης.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας εξετάζει τα χρονικά των τεσσάρων νοσοκομείων που ίδρυσε ο Ελληνισμός της Πόλης κατά τον 18ο αιώνα: το οσπιτάλιο των Γκεμιτζήδων στον Γαλατά, το νοσοκομείο του Πέιογλου στο Σταυροδρόμι, το δεύτερο πανωλικό νοσοκομείο του Βαλουκλή ή των Γουλάδων και το άσυλο των φρενοβλαβών στο Εγρίκαπου. Τα νοσοκομεία αυτά ακολούθησαν ανεξάρτητη ιστορική διαδρομή μέχρι το 1794, οπότε και υπήχθησαν σε Κοινό Ταμείο υπό τη διοίκηση μιας Εφορίας, ενώ το 1839, μετά από μια σειρά επιδημιών που μάστιζαν την Κωνσταντινούπολη, συνενώθηκαν σε ενιαίο νοσοκομείο, το «Νοσοκομείο Βαλουκλή» στο Επταπύργιο.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας πραγματεύεται την πορεία των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα, πορεία που έφερε το στίγμα της ακμής αλλά και των δεινών του Ελληνισμού της Πόλης. Η αρχικά εύρωστη παρουσία του ελληνικού στοιχείου σηματοδοτεί τη χρυσή εποχή των νοσοκομείων. Τα «δίσεκτα χρόνια» που ακολούθησαν με την επικράτηση των Νεότουρκων και τους Βαλκανικούς πολέμους, μία περίοδος διώξεων του ελληνικού στοιχείου που θα κορυφωθεί με τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, προκάλεσαν αναδιάρθρωση του καταστατικού λειτουργίας τους και τη νέα ονομασία Balikli Rum Hastahanesi. Τέλος, η περίοδος της επαναπροσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας (1947-1955) σηματοδοτεί μια σύντομη περίοδο ευφορίας, την οποία θα ανακόψει νέο κύμα διωγμών με αποκορύφωμα τη "νύχτα των Σεπτεμβριανών" το 1955 και τις απελάσεις του 1964.

Επιπλέον, το βιβλίο περιλαμβάνει και σχολιάζει ένα αδημοσίευτο σύγγραμμα με τον τίτλο «Βαλουκλή», το οποίο παρουσιάζει την ιστορία των φιλανθρωπικών καταστημάτων της Κωνσταντινούπολης. Το σύγγραμμα πιθανότατα συντάχθηκε τη δεκαετία του 1950, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ίδρυση του πρώτου νοσοκομείου της ελληνικής κοινότητας της Πόλης και στο πλαίσιο της περιόδου καλών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

Το βιβλίο διατίθεται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και στα μεγάλα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: +(30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%
Πρώτη σελίδα 
Οι εκδόσεις του ΙΜΕ 
Έντυπα 
Γραφιστική επιμέλεια χώρων 


Αναζήτηση βιβλίων
οπουδήποτε
τίτλος
συγγραφέας

 ΙΜΕ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ
NEWSLETTER
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ENGLISH


copyright © 2006 ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ