Στoν ολοένα και πιο απαιτητικό στίβο της κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής είναι άμεση η ανάγκη για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει η δραστική ανάπτυξη και εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας σε τομείς όπως των επιστημών, των επιχειρήσεων, των τεχνών και γενικότερα του πολιτισμού. Η κατανόηση της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού, οι εξελίξεις, αλλά και οι προοπτικές που εμφανίζονται στο δύσκολο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο δρούμε, παρουσιάζονται στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Σύγκλισης και Ψηφιακής Τεχνολογίας, το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στις 18-20 Μαρτίου 2009 στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμικής Σύγκλισης και Ψηφιακής Τεχνολογίας, διοργανώνεται το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Επιστήμης του Web “Society On-Line”, το οποίο είναι συνδιοργάνωση του ΙΜΕ με τη Πρωτοβουλία για την Επιστήμη του Web (Web Science Research Initiative, WSRI) και είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση της έρευνας για την κοινωνία στο Web. Aπευθύνεται στη διεθνή ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και στην ευρύτερη επιστημονική  κοινότητα των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών  ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο κορυφαίοι επιστήμονες από το χώρο της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Sir Tim Berners-Lee, εφευρέτη του World Wide Web (WWW), τον Ιωσήφ Σηφάκη, τον πρώτο Έλληνα που έλαβε το Turing Award («Νόμπελ Πληροφορικής»), το 2007, την Dame Wendy Hall, την πρώτη κυρία στο χώρο της Πληροφορικής που έλαβε τον τίτλο "Dame", και τον Jacques Bus (Προϊστάμενο της Διεύθυνσης για την Αξιοπιστία στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών της ΕΕ) για το παρόν και το μέλλον του Διαδικτύου και να καταθέσουν τις απόψεις τους για την ανάπτυξη της Επιστήμης του Web (Web Science). Τον τομέα της πολιτισμικής σύγκλισης θα εκπροσωπήσουν ονόματα όπως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο Κωνσταντίνος Βήτα. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αξιότιμος κ. Κάρολος Παπούλιας, ενώ θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Λάζαρος Εφραίμογλου
Πρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

 

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»

Αναπόσπαστο κομμάτι του έργου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι η αξιοποίηση των πιο σύγχρονων εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα του Διαδικτύου, για τη μελέτη και παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού. Η αρχή αυτή είναι εμφανής στη διαδικασία έρευνας και προβολής του ελληνικού πνεύματος, που οδήγησε στην άνθηση της φιλοσοφίας, των επιστημών και των τεχνών.

Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί, όπως και στα προηγούμενα συνέδρια «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία», αναμένεται να επικεντρωθεί σε ενότητες όπως: «Πολιτισμός και κοινωνία στην ψηφιακή εποχή», «Νεοπαγείς θεωρίες και πρακτικές για τη δημιουργία διαδραστικών περιβαλλόντων καλλιτέχνη-χρήστη», «Τέχνες και ψυχαγωγία: μια σύντομη ματιά στο μέλλον», «Η ψηφιακή διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς και η αξιοποίησή της στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Στόχος του 4ου Συνεδρίου «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» είναι να προβάλει ζητήματα που αφορούν τη χρήση και τη διάδοση της πολιτισμικής πληροφορίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας καθώς και τη συμβολή της τελευταίας στη διαμόρφωση ενός πλαισίου σύγκλισης και ανάδειξης των πολιτισμών. Βασιζόμενοι σ’ αυτό τον άξονα και διευρύνοντας τους τομείς ενδιαφέροντος, το 4ο Συνέδριο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» διοργανώνει σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για την Επιστήμη του Διαδικτύου (Web Science Research Initiative, WSRI) το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web: “Society On-Line”.

 

Web Science Conference 2009: "Society Οn-Line"

Η Επιστήμη του Web επικεντρώνεται στην κατανόηση, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών που αποτελούν τον Παγκόσμιο Ιστό. Όμως, ο Παγκόσμιος Ιστός δε νοείται χωρίς τη συμμετοχή ανθρώπων και οργανισμών. Με το σκεπτικό αυτό, η Πρωτοβουλία για την Επιστήμη του Web (Web Science Research Initiative, WSRI) και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) διοργανώνουν, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμικής Σύγκλισης και Ψηφιακής Τεχνολογίας, το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο της Επιστήμης του Web “Society On-Line”, το οποίο είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση της έρευνας για την κοινωνία στο Web.

Η Επιστήμη του Web είναι ένα πεδίο στο οποίο συναντώνται τόσο η πληροφορική όσο και οι ανθρωπιστικές επιστήμες. Στόχος του Συνεδρίου είναι να φέρει κοντά αυτές τις δύο ομάδες επιστημόνων, αναδεικνύοντας τη διεπιστημονικότητα του Web και ξεπερνώντας, ίσως για πρώτη φορά, το μεταξύ τους χάσμα. Το θεματικό πλαίσιο και οι υψηλού επιπέδου εισηγήσεις του Συνεδρίου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων σε σχέση με το Web και θέτουν τις διεπιστημονικές βάσεις για τους βασικούς θεωρητικούς και μεθοδολογικούς άξονες της Επιστήμης του Web. Παράλληλα, η παρουσία κορυφαίων κεντρικών εισηγητών –ακαδημαϊκών, προέδρων και διευθυντών ινστιτούτων πολιτικής σκέψης και επιχειρηματικής δραστηριότητας, επικεφαλής μονάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κτλ.– καθώς και οι ειδικά σχεδιασμένες συνεδρίες αφιερωμένες σε ζητήματα αιχμής διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο του Συνεδρίου και παρέχουν τη δυνατότητα για πρόοδο της έρευνας όσον αφορά την Επιστήμη του Web.