Όταν ξεκινούσαμε τη δημιουργία του Ιδρύματος, είχαμε έντονη την αίσθηση πως ήταν απαραίτητη η βοήθεια και η συμπαράσταση ενός Συλλόγου Φίλων που θα κάλυπτε πολλές ανάγκες και θα συμπλήρωνε τις προσπάθειές μας. Το όραμα και ο στόχος ήταν ο 'Ανθρωπος και η βελτίωση της ζωής του. Το περιεχόμενο της δουλειάς μας ήταν η διάσωση και παρουσίαση της ιστορίας μας, στον ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο, εκτός των συνόρων του σημερινού κράτους.

Δύο χρόνια

Η μελέτη της ιστορίας έχει στόχο την αυτογνωσία και κατά συνέπεια τη συνειδητοποίηση του ποιος είμαι, πώς ήρθα, πού να πάω, πώς να πάω. Όσο η γνώση γίνεται περισσότερη, αντικειμενικότερη και πληρέστερη, τόσο πιο ξεκάθαροι γίνονται οι δρόμοι των επιλογών μας. Τόσο πιο φωτεινοί οι φάροι στους δρόμους μας. Τόσο λιγότερο δύσκολος ο δρόμος της νέας γενιάς.

Το έργο είναι τεράστιο και παρόμοια εγχειρήματα συνήθως ανήκουν στην Πολιτεία. Όμως, εφόσον αυτό δεν είχε γίνει μέχρι τώρα, θα έπρεπε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Θέλουμε να πάρουμε την ευθύνη να καλύψουμε το κενό; Με αυτές τις σκέψεις γεννήθηκε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια του «Ελληνικού Κόσμου», το κοινό έρχεται σε επαφή με τη δουλειά μας. Κανένας όμως δε φαντάζεται τον κόπο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ή αντιμετωπίζουμε. Χάρις στο αφοσιωμένο προσωπικό, η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου είναι άψογη, τα εκθέματα συναρπαστικά και "εκπαιδευτικά" για μεγάλους και μικρούς. Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος συνόψισε τις εντυπώσεις του σε μία λέξη: "Θαυμάσιες"!

Αλλά ό,τι παρουσιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο» είναι ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος. Τα στελέχη μας σήμερα ξεπερνούν τα 170 άτομα, έχουν υψηλότατο μορφωτικό επίπεδο (22% κατέχουν διδακτορικό, 39% μεταπτυχιακό τίτλο) και, επιπλέον, μέσο όρο ηλικίας τα 31 χρόνια. Αυτά τα στοιχεία μάς δίνουν δύναμη και αποτελούν εγγύηση για το παρόν και το μέλλον. Δείχνουν ορμή, όραμα για το έργο που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε.

Όμως, ποια είναι η συμβολή των Φίλων; Η παρουσία τους τονώνει τις προσπάθειές μας. Επιπλέον, η εθελοντική τους προσφορά είναι απαραίτητη, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Αφού το Ίδρυμα δε «διαφημίζεται», όπως ένα εμπορικό προϊόν, εναπόκειται στους Φίλους μας να διαδώσουν την ύπαρξή του σε όλη την Ελλάδα.

Κάθε Φίλος είναι ένας πυρήνας, που δημουργεί νέους πυρήνες. Ο «Ελληνικός Κόσμος» έγινε για όλους, Έλληνες και μη. Πρέπει κάποιος να τους «φέρει» να τον επισκεφθούν. Ακόμα, υπάρχουν δύο εκατομμύρια Έλληνες προσφυγικήςκαταγωγής που δεν έχουν απογραφεί και που οι απόγονοί τους μία μέρα θα λησμονήσουν τις ρίζες τους. Κάποιος πρέπει να τους βρει σήμερα και με υπομονή να καταχωρήσει τα στοιχεία τους σε αρχείο.

Αλλά δεν τελειώνουμε εδώ. Η κοινωνία μάς εμπιστεύεται και ζητά να δημιουργηθούν νέα προγράμματα και να καλυφθούν άλλα "κενά". Προτάσεις λαμβάνουμε συνέχεια από Ελλάδα έως Αυστραλία, Κάτω Ιταλία και Αμερική. Εφέτος, ιδρύεται η Ακαδημία Μείζονος Ελληνισμού και «πιεζόμαστε» για νέα Κέντρα στο μέλλον. Στο κάλεσμα αυτό δεν μπορούμε να αρνηθούμε και το ίδιο ζητάμε και από τους Φίλους· είναι δύσκολο να τα καταφέρουμε μόνοι μας.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους Φίλους για όλα όσα μέχρι σήμερα έκαναν. Εμπιστεύομαι τη θέλησή σας και πιστεύω ότι δε θα μας αφήσετε μόνους. Μην ξεχνάτε πως "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή".

 

 

Λάζαρος Εφραίμογλου