Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Αθήνα, είχα την ευκαιρία να δω την εκπληκτική δουλειά του Ιδρύματος. Αναγνωρισμένοι ερευνητές εξετάζουν τους ευρείς ορίζοντες της ιστορίας του Ελληνισμού, η οποία παρουσιάζεται με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους. O σχεδιασμός και η παρουσίαση από εξειδικευμένο προσωπικό είναι εξαιρετικά καλόγουστη, η επιστημονική έρευνα ακριβής, πλήρης και αμερόληπτη και οι ηλεκτρονικές παρουσιάσεις υπέροχες. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας εγκυκλοπαιδικής πηγής πληροφοριών, κάτι που κανείς θα χαρακτήριζε μοναδικό πνευματικό εργαλείο.

Για παράδειγμα, είναι συναρπαστικό να μπορεί κάποιος να νιώσει κομμάτι της Ελληνικής κοινότητας ή μιας πόλης της Μικράς Ασίας και να δει τις αλλαγές που συντελέστηκαν ανά τους αιώνες στη μορφή των κτηρίων, στις εκκλησίες -αλλά και στην οικογενειακή ζωή, το εμπόριο, την πολιτική- βιώνοντάς τες μέσα από υπέροχες τρισδιάστατες αναπαραστάσεις.


Δεν είναι λοπόν παράξενο που οι σελίδες του Ιδρύματος στο Διαδίκτυο έλαβαν το βραβείο «Best of Europe» από την Europe Online. Μπορείτε και εσείς να ζήσετε αυτή την εμπειρία επισκεπτόμενοι το σημαντικότατο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστορίας στο Διαδίκτυο καθώς και τις ακόλουθες παρουσιάσεις: Oι Oλυμπιακοί Αγώνες Διαμέσου των Αιώνων, Παλαιά Βουλή: Από την Ιστορική Δράση στην Ιστορική Μνήμη, Βουλευτήριον: Φυτώριο ενός Θεσμού.

Το Ίδρυμα έχει, πράγματι, εξελιχθεί σε Πανεπιστήμιο για τον Ελληνισμό και είναι σίγουρο ότι θα αναγνωρισθεί ως εθνικός θεσμός.

Η πρόκληση τώρα είναι να αποκαλυφθεί ο θησαυρός αυτός στο ευρύ κοινό, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και εμπειριών που προσφέρονται στον «Ελληνικό Κόσμο». Χώροι Εικονικής Πραγματικότητας, εκθέσεις, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα, διεθνείς συνεστιάσεις, ένας χώρος δράσης για ερευνητικές ομάδες, ένα παγκόσμιο παράθυρο στις σελίδες του Ελληνικού πολιτισμού φιλοξενούνται στο ευχάριστο, ψυχαγωγικό και ελκυστικό περιβάλλον του «Ελληνικού Κόσμου». Η μονάδα που ήδη λειτουργεί χαρακτηρίζεται από επιτυχία και δέχεται καθημερινά πλήθος ενθουσιασμένων μαθητών. O διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας-μουσειολόγος Michael Polkinghorne έχει περιγράψει το όραμα και το σχεδιασμό του πολιτιστικού πάρκου «Ελληνικός Κόσμος» ως ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο με τεράστιες απαιτήσεις, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην κτηριακή υποδομή. Υποστηρίζεται όμως από τη θέληση, τις δομές και τα έργα του Ιδρύματος, το οποίο, όσο θα εξελίσσεται, θα γίνεται το κατεξοχήν σύμβολο έμπνευσης για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από όλα όμως θα κάνει τους Έλληνες που κατοικούν εκτός της χώρας υπερήφανους.

 

 

Nτέηβιντ Στόουν
Σύμβουλος των Hνωμένων Eθνών σε θέματα Tέχνης
Aντιπρόσωπος UNESCO IMC
Mέλος της Bασιλικής Eταιρείας των Tεχνών (Royal Society of Arts)