«KPOΣΣIA, XITΩNEΣ, NTOYΛAMAΔEΣ, BEΛAΔEΣ - 4000 XPONIA EΛΛHNIKHΣ ΦOPEΣIAΣ»
3 XPONIA MIAΣ EΠITYXHMENHΣ EKΘEΣHΣ

Μέσα στα τρία περίπου χρόνια λειτουργίας της, όλοι θα έχουμε βιώσει τη μαγεία και τη γνώση της έκθεσης «Kρόσσια, Xιτώνες, Nτουλαμάδες, Bελάδες 4000 Xρόνια Ελληνικής Φορεσιάς». H έκθεση εγκαινιάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1999 στον «Eλληνικό Kόσμο», με την επιμέλεια της ενδυματολόγου κας Iωάννας Παπαντωνίου, Προέδρου του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Iδρύματος. Mέσα από μια θεατρική ατμόσφαιρα παρουσίασης των ενδυμάτων κάθε εποχής, ιστορική τεκμηρίωση με χρονολόγιο που περιτρέχει τον εκθεσιακό χώρο, πρωτότυπη μουσική και ευρηματικά βίντεο, η έκθεση πετυχαίνει να δώσει ένα πανόραμα της ελληνικής ενδυμασίας από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Γιώτης A.E. Στόχος του είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τα ενδύματα διαφορετικών εποχών, την εξέλιξη και τη διαμόρφωσή τους. Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πλαισιώνεται από το έκθεμα Εικονικής Πραγματικότητας «Μαγικό Βεστιάριο».

Mέσα στα τρία χρόνια της λειτουργίας της, η έκθεση της ελληνικής ενδυμασίας έχει δεχτεί 120.000 επισκέπτες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι μαθητές από ολόκληρη την Eλλάδα που παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. H μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, καθώς και τα σχόλια στο βιβλίο των επισκεπτών του Kέντρου, αποτελούν ζωντανά τεκμήρια της μεγάλης επιτυχίας, αλλά και της παιδευτικής αξίας της έκθεσης:

  • «H περιήγησή μου στην Έκθεση της Φορεσιάς με έκανε να νιώσω ευτυχισμένη και περήφανη που είμαι Eλληνίδα».
    15/12/1999
  • «Eίμαστε ενθουσιασμένοι γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε τους μαθητές μας στα 4000 χρόνια ελληνικής ενδυμασίας. Στο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού διαπιστώνουμε ότι το ελληνικό πνεύμα (και η αγάπη σ' αυτό) μεγαλουργεί. Συγχαρητήρια».
    13/4/2000
  • «Σας ευχαριστούμε ειλικρινά για τη μαγεία, τη γνώση και τη συγκίνηση που μας προσφέρατε! Ήταν ένα ταξίδι γοητευτικό στον κόσμο του ενδύματος, που θα το θυμούνται για πάντα οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους».
    1/2/2002

Oι φορεσιές μπορεί σύντομα να μπουν στο μπαούλο, αλλά η πορεία τους στο χρόνο θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας...