Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο του ΙΜΕ, στο διάστημα των οκτώ χρόνων λειτουργίας του, συνδυάζει την τεχνολογία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική. Δημιουργεί διαδραστικές εκθέσεις και ποικίλες παραγωγές για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Παράλληλα, επιχειρεί να δώσει μία νέα, καλαίσθητη όψη στο αστικό τοπίο της οδού Πειραιώς με νέα κτήρια. Το Μάρτιο του 2006 ολοκληρώθηκε η κτηριακή εγκατάσταση της «Θόλου», που η σφαιρική εξωτερική της μορφή, με τους επάλληλους δακτυλίους που την περιβάλλουν και ο ειδικός φωτισμός, την έχουν αναδείξει σε σύμβολο του «Ελληνικού Κόσμου».
Σύντομα θα αρχίσει η ανέγερση του «Πολυθεάτρου», ενός πολιτιστικού χώρου 1.100 ατόμων, που έχει σχεδιαστεί με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, έτσι ώστε να παρέχει ποικίλες δυνατότητες. Φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και των τεχνών, με τη φιλοξενία δραστηριοτήτων που συνδυάζουν τις συμβατικές με τις νέες εικαστικές τέχνες και τη χρήση της νέας τεχνολογίας.
Παράλληλα, νέοι χώροι προστίθενται στις υπάρχουσες δομές. Εντυπωσιακό είναι το νέο φουαγιέ του ενοποιημένου Κτηρίου 1 με τη «Θόλο» (Kτήριο 2). Είναι μία ευρύχωρη αίθουσα, με μεγάλο ύψος, που της προσδίδει άπλετο φως, κατάλληλη για παρουσιάσεις, συνεντεύξεις Τύπου, εκθέσεις και εκδηλώσεις. Εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2006 και ήδη έχει φιλοξενήσει την έκθεση των αριστούχων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και την έκθεση φωτογραφίας «Ernesto Che Guevara».
Στο φουαγιέ λειτουργεί το νέο, ανανεωμένο πωλητήριο, με τις παραγωγές του Ιδρύματος και ποικίλες εκδόσεις ιστορικού, αρχαιολογικού και γενικότερα πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του ο «Ελληνικός Κόσμος» παρέχει στους επισκέπτες του ελεύθερη στάθμευση στους υπόγειους χώρους δύο επιπέδων κάτω από το κτήριο της «Θόλου».
|
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία» (http://ccdt.ime.gr/). Tο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο», το Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο του ΙΜΕ, από 23 έως και 25 Νοεμβρίου 2006. Στόχος του είναι να προβάλει ζητήματα που αφορούν τη χρήση και τη διάδοση της πολιτισμικής πληροφορίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου σύγκλισης και ανάδειξης των πολιτισμών.
Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί επικεντρώνεται στις εξής ενότητες:
Πολιτισμός και Κοινωνία στην Ψηφιακή Εποχή
Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην πολιτιστική επικοινωνία, η συμμετοχή πολιτιστικών φορέων σε εθνικά και διεθνή προγράμματα, συσχετισμοί μεταξύ επιστημονικών και κοινωνικών πτυχών της ψηφιακής τεχνολογίας, το ψηφιακό μέλλον του πολιτιστικού αποθέματος.
Νεοπαγείς Θεωρίες και Πρακτικές για τη Δημιουργία Διαδραστικών Περιβαλλόντων Χρήστη
Προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας ανθρώπου-υπολογιστή, πρότυπες μέθοδοι διάδρασης, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, φορητά υπολογιστικά συστήματα, περιβάλλοντα περιρρέουσας νοημοσύνης, πολυτροπικές διεπαφές χρήστη.
Τέχνες και Ψυχαγωγία: Μια Σύντομη Ματιά στο Μέλλον
Η ψηφιακή τεχνολογία ως μέσο δημιουργικής έκφρασης σε όλο το φάσμα εφαρμογής των τεχνών, της σχεδίασης και των μέσων, ο αντίκτυπος και η επιρροή της καλλιτεχνικής έκφρασης στην τεχνολογία, νέες μορφές διαδραστικής ψηφιακής ψυχαγωγίας.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Χρίστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Berkeley
Hiroshi Ishii, Professor, Head of the Tangible Media Group, MIT Media Laboratory
Ιωάννης Τσουκαλάς, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργείο Ανάπτυξης
Adrian D. Cheok, Professor, Director of the Interaction and Entertainment Research Center, Nanyang Technological University
Στέλιος Χριστάκος, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας»
Nadia Magnenat-Thalmann, Professor and Director of the MIRALab, Geneva
Nikko Patrelakis, Composer
Antony Eddison, Head of School of Media, Art & Design, University of Luton
Απόστολος Δοξιάδης, Συγγραφέας, Μαθηματικός, Σκηνοθέτης*
Μίλτος Μανέτας, Καλλιτέχνης
Δημήτρης Εφραίμoγλoυ, Διευθύνων Σύμβoυλoς του Ιδρύματος Μείζoνoς Ελληνισμού
Ann Blandford, Professor, Director of the Interaction Centre, University College London
Πάνος Τραχανιάς, Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Martin Howe, Vice President of SEOS Visualization
Δημήτρης Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μάνθος Σαντοριναίος, Επίκουρος Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ., Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου για τον Ψηφιακό Πολιτισμό ΦΟΥΡΝΟΣ και του Φεστιβάλ "Mediaterra"
Scott Fisher, Professor, Interactive Media Division, School of Cinema-Television, University of Southern California
Νίκος Σουλακέλλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σοφία Τσεκερίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Athens Institute of Technology
*αναμένεται επιβεβαίωση
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡOΦOΡΙΕΣ
Γλώσσα Συνεδρίoυ: ελληνική με ταυτόχρoνη μετάφραση στα αγγλικά
Συμμετoχή: ιδιώτες: προεγγραφή 70 ευρώ από 15/09/06
εγγραφή 95 ευρώ από 02/11/06
φοιτητές: προεγγραφή 45 ευρώ από 15/09/06
εγγραφή 60 ευρώ από 02/11/06
Τo δικαίωμα συμμετoχής περιλαμβάνει:
- Συμμετoχή στην εναρκτήρια τελετή και στη δεξίωση υπoδoχής
- Παρακoλoύθηση όλων των εργασιών τoυ Συνεδρίoυ
- Τελικό πρόγραμμα και υλικό τoυ Συνεδρίoυ
- Πιστoπoιητικό συμμετoχής
- Ξενάγηση και γεύμα στον «Ελληνικό Κόσμο» στις 24/11/06
- Καφέ, αναψυκτικά στη διάρκεια των διαλειμμάτων τoυ Συνεδρίoυ
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 212 254 3800,
κα Ελένη Στάθη
Ε-mail: ccdt@ime.gr
|