Το «Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα», που άρχισε το Σεπτέμβριο 2007 και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο 2008, προβάλλει το σύγχρονο και ταυτόχρονα διαχρονικό πρόσωπο του ελληνικού πολιτισμού και της Ελλάδας και υλοποιεί τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, τον Ιανουάριο του 2006, με την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Στόχος της πρωτοβουλίας των δύο κυβερνήσεων είναι να γνωρίσει το ευρύ κινεζικό κοινό τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και μέσω αυτού την Ελλάδα και τους Έλληνες. Θεατρικές παραστάσεις, χορός, κινηματογράφος, αρχαιολογικές και εικαστικές εκθέσεις, φωτογραφία, συναυλίες, συνέδρια, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις συνιστούν την πολιτιστική παρουσία της Ελλάδας στην Κίνα στη διάρκεια του έτους αυτού.
|
|
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, το ΙΜΕ συμμετείχε με ψηφιακές και διαδραστικές παραγωγές του, που παρουσιάστηκαν στο «Ελληνικό Σπίτι» στο Πεκίνο. Το «Ελληνικό Σπίτι», που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, αποτελεί μία εστία διαρκούς παρουσίας της χώρας μας ενόψει τόσο των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και του « Έτους της Ελλάδας στην Κίνα». Εκεί εγκαταστάθηκε ο «Εικονικός Κινηματογράφος», που πρόβαλλε στο κοινό τις παραγωγές Εικονικής Πραγματικότητας «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία» και «Το εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία». Στον ίδιο χώρο λειτουργούσαν τρία ενημερωτικά περίπτερα, όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να πλοηγηθούν «νοερά» στην έκθεση «Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων» και να αντλήσουν πληροφορίες για το ΙΜΕ μέσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
Το περίπτερο του Ιδρύματος, το οποίο λειτούργησε για όλο τον Απρίλιο 2008, εγκαινίασε την 1η Απριλίου ο Υπουργός Τουρισμού κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα κ. Μιχαήλ Καμπάνη, της συζύγου του κας Σοφίας Καμπάνη, του Πρόεδρου του ΕΟΤ κ. Αθανασίου Οικονόμου, της κας Μαρί Κυριακού και διακεκριμένων Ελλήνων και Κινέζων επισκεπτών. Μεγάλο ενδιαφέρον για τις παραγωγές του ΙΜΕ επέδειξαν διάφοροι τοπικοί και παγκόσμιοι φορείς, όπως ο εκδοτικός όμιλος Reader's Digest, η Κρατική Κεντρική Κινεζική Τηλεόραση CCTV και η μεγαλύτερη ασιατική πύλη στο Διαδίκτυο "sohu.com". |