© 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Νίνο Ρότα με τίτλο «Η Χάρις Αλεξίου στο σινεμά του Νίνο Ρότα» παρουσιάζει το «ΘΕΑΤΡΟΝ» για έξι μόνο παραστάσεις, στις 8, 9 και 14, 15, 16 Οκτωβρίου. Από τις κορυφαίες μουσικές φωνές που κατέγραψαν τη μαγεία τους με νότες στο σελιλόιντ, ο Νίνο Ρότα είναι ο άνθρωπος που αναμόρφωσε και ανέδειξε την ιταλική μουσική στον 20ό αιώνα. Ο άνθρωπος που επένδυσε μουσικά μια μεγάλη σειρά ταινιών των πιο καταξιωμένων σκηνοθετών, με κορυφαίο τον Φεντερίκο Φελίνι -του οποίου υπήρξε το μουσικό alter ego- για να φτάσει μέχρι το Χόλιγουντ και να γνωρίσει την παγκόσμια καταξίωση του όσκαρ με το «Νονό Νο 2» το 1975. Ο Νίνο Ρότα γεννήθηκε το 1911 και μας αποχαιρέτησε το 1979. Φέτος κλείνουν εκατό χρόνια από τη γέννησή του... Ο «Ελληνικός Κόσμος», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», θυμάται και εορτάζει αυτά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίνο Ρότα, με τη συμμετοχή της εξηκονταμελούς Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τη μαγική ερμηνευτική παρουσία της Χάρις Αλεξίου. Η «Ντόλτσε Βίτα», η «Λα Στράντα», οι «Νύχτες της Καμπίρια», το «Οκτώμισι», ο «Νονός», ο «Νονός Νο 2», το «'Αμαρκορντ» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες που οι νότες τους θα πλημμυρίσουν τ' αυτιά και τις καρδιές των θεατών. Τη Χάρις Αλεξίου και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα πλαισιώσουν οι: Ιάσων Τριανταφυλλίδης στην επιλογή και το στήσιμο του προγράμματος, Πάνος Παπαδόπουλος στη σκηνοθετική επιμέλεια, Κώστας Παπαδούκας στις ενορχηστρώσεις, Ανδρέας Πυλαρινός στη διεύθυνση ορχήστρας και Ελευθερία Ντεκώ στους φωτισμούς.

 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε παρουσιάστηκε στο Kτήριο 56 η θεατρική-εικαστική παράσταση «Αυτό το παιδί» του Joël Pommerat σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα και εικαστική επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού. Δέκα διαφορετικές ιστορίες οικογενειακών σχέσεων συνέθεταν αυτό το σπονδυλωτό έργο, που βασίζεται σε συνεντεύξεις γυναικών οι οποίες ζούσαν σε μια συνοικία εργατικών κατοικιών στη Νορμανδία. Το σκηνικό της παράστασης ήταν είκοσι εικαστικές εγκαταστάσεις υπό τη σκηνογραφική διεύθυνση του Μανόλη Παντελιδάκη. Ο συνδυασμός του εικαστικού χώρου με το θεατρικό δρώμενο και τις αληθινές έως και -ενοχλητικά- σκληρές αφηγήσεις δημιουργούσαν μια πρωτότυπη παράσταση που συγκλόνισε τους θεατές.

 

Τον Ιούνιο, το Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου» γέμισε κόσμο, μουσική και ζωντάνια χάρη στη λαϊκή μουσικοχορευτική δράση «Αριστοφάνους 11» του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Σπείρα Σπείρα. Η παράσταση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί μέχρι τις 25 Ιουνίου, με επαναλαμβανόμενες παρατάσεις, κατέβασε αυλαία στις 10 Σεπτεμβρίου. Είκοσι ένας εξαιρετικοί νέοι καλλιτέχνες ερμήνευσαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο χορικά και τραγούδια από τις έντεκα αριστοφανικές κωμωδίες. Ήταν ένα «ευχάριστο, καλοκαιρινό μουσικοχορευτικό θέαμα, μια επιθεώρηση γεμάτη καυτή σάτιρα, πολύ γέλιο αλλά και συγκίνηση και συναίσθημα και λόγο και μουσική και τραγούδι», όπως έγραψε και η κριτική. Με την παράσταση αυτή εγκαινιάστηκε το Αίθριο, αναβιώνοντας τις παλιές μνήμες της καλοκαιρινής διασκέδασης.