Πλιτς και πλατς, εδώ Δανάη! Βρίσκομαι σε υποβρύχια αποστολή, ετοιμάζοντας ένα... αλμυρό ρεπορτάζ κατευθείαν από τα ανάκτορα του Ποσειδώνα! Ευτυχώς, εξασφάλισα την αμέριστη συμπαράσταση της Αφρούλας.
Ποια είναι αυτή; Η θεά Αφροδίτη, καλέ, της ομορφιάς και της
τσαχπινιάς! Που ονομάστηκε έτσι, επειδή γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας. «Δεν μπορεί, κάτι παραπάνω θα ξέρει αυτή από μπουρμπουλήθρες, μπαρμπούνια και συναγρίδες...παρντόν... Νηρηίδες!», σκέφτηκα. Να, λοιπόν, τι πληροφορίες μού έδωσε για τους μυθικούς θεούς της θάλασσας!
Ο Τιτάνας Ωκεανός
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και στην αρχή, ως γνωστό, υπήρχε το Χάος, το οποίο γέννησε τη Γη. Που με τη σειρά της γέννησε τον Ουρανό και στη συνέχεια τον παντρεύτηκε. Έκαναν μαζί κάτι παιδιά, φοβερά και τρομερά: τους Τιτάνες. Ένα από αυτά ήταν και ο Τιτάνας Ωκεανός, ο οποίος κρατά περικυκλωμένη τη μαμά Γη με τα νερά του. Απέκτησε, μάλιστα, με τη γυναίκα του, τη θεά Τηθύα (κρατηθείτε...), τρεις χιλιάδες γιους, τους θεούς των ποταμών και τρεις χιλιάδες κόρες, τις Ωκεανίδες, θεές των ρυακιών και των πηγών. Αυτό θα πει πολύτεκνη οικογένεια! Ο Τιτάνας Ωκεανός κατοικεί στα πέρατα του κόσμου. Οι γιοι και οι κόρες του, τα γλυκά νερά δηλαδή, ποτίζουν τη Γη και της χαρίζουν ζωή, ευφορία και ομορφιά.
Ποσειδώνας και...
Εδώ έχουμε μια ρομαντική ιστορία αγάπης. Ο θαλασσοκράτορας Ποσειδώνας, αδερφός του Δία, ερωτεύτηκε την όμορφη Νηρηίδα Αμφιτρίτη και αποφάσισε να την κλέψει. Τα έκανε μούσκεμα, όμως, γιατί η κοπελιά κρύφτηκε στα λημέρια του Άτλαντα, του Τιτάνα που κρατάει στους ώμους του τον ουράνιο θόλο. Μόνο όταν ένα παιχνιδιάρικο δελφίνι τού μαρτύρησε την κρυψώνα της, μπόρεσε ο Ποσειδώνας να οργανώσει με επιτυχία την απαγωγή και να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του. Από τότε ζουν στα υποθαλάσσια ανάκτορά τους, έχοντας στις προσταγές τους ένα σωρό μικρότερες θεότητες-πλάσματα του νερού. Σήμα κατατεθέν του Ποσειδώνα είναι η τρίαινα. Οι οδηγίες χρήσης της τρίαινας είναι σχετικά απλές (αν φυσικά είσαι ο Ποσειδώνας):
α) Χτυπάς τα κύματα με την τρίαινα, φτιάχνεις μια φουρτούνα μούρλια.
β) Απλώνεις την τρίαινα πάνω στα κύματα, λάδι η θάλασσα. Ο Ποσειδώνας δεν είναι τόσο γυναικάς όσο ο Δίας, αλλά έχει κάνει κι αυτός τις μπερμπαντιές του: δύο από τους πιο διάσημους καρπούς των ερώτων του είναι ο ήρωας Θησέας και ο Κύκλωπας Πολύφημος.
...Νηρέας, Νηρηίδες και Τρίτων
Αναφέραμε πριν ότι η γυναίκα του Ποσειδώνα, η Αμφιτρίτη, ήταν Νηρηίδα, δηλαδή κόρη του θαλασσομάντη Νηρέα. Είχε μάλιστα άλλες σαράντα εννέα αδερφές, όλες πανέμορφες σαν νεράιδες, εξαιρετικές κολυμβήτριες και καταπληκτικές χορεύτριες! Η δουλειά τους ήταν να λούζονται στα κύματα, να τραγουδούν γλυκά και να προστατεύουν όσους ταξίδευαν στη θάλασσα. Ο πατέρας τους, ο Νηρέας, ήταν ένας σεβάσμιος γέροντας, που μπορούσε να μαντεύει το μέλλον και δεν ήξερε τι θα πει απάτη και ψέμα. Όσο για τον Τρίτωνα, ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης και αντί για πόδια είχε ουρά δελφινιού! Ειδικότητά του ήταν η πρόκληση θαλασσινών καταιγίδων, με τη μέθοδο του φυσήματος μέσα σε ένα μεγάλο κοχύλι. Καμιά φορά, όταν βρισκόταν στις καλές του, έκανε και το ναυαγοσώστη, όπως τότε που έσωσε τους Αργοναύτες από βέβαιο πνιγμό, κοντά στις ακτές της Λιβύης.
Ο ιδιότροπος Πρωτέας
Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση θαλασσινού θεού-μάντη. Θα καταλάβετε τι εννοώ μόλις διαβάσετε την παρακάτω ιστορία. Αμέσως μετά τη λήξη του Τρωικού πολέμου, ο Μενέλαος μαζί με την Ωραία Ελένη και τους συντρόφους του πήραν το δρόμο της επιστροφής. Εφτά χρόνια περιπλανήθηκαν στα πέλαγα και βρέθηκαν σε πολλές χώρες. Κάποια στιγμή αποκλείστηκαν από την άπνοια σε ένα νησί, απέναντι από την Αίγυπτο. Ο καιρός περνούσε, αγέρι πρίμο δε φυσούσε και οι τροφές και το νερό τούς τελείωναν. Τότε, η θεά Ειδοθέα, κόρη του Πρωτέα, ορμήνεψε το Μενέλαο πώς να πιάσει τον πατέρα της, για να του φανερώσει με ποιο τρόπο θα σώνονταν. Διότι ο γερο-Πρωτέας δεν πιανόταν εύκολα! Μπορούσε να μεταμορφώνεται σε ό,τι βάλει ο νους του ανθρώπου και έπρεπε να βρεις τον τρόπο να τον γραπώσεις ξαφνικά και να τον κρατήσεις σφιχτά στα χέρια σου, μέχρι να αποφασίσει να ηρεμήσει και να μαντέψει το μέλλον σου, ακριβέστατα είναι η αλήθεια. Ο Μενέλαος και τρεις λεβέντες φίλοι του σκεπάστηκαν με δέρματα φώκιας και παραφύλαξαν ακίνητοι τον Πρωτέα, σε ένα αμμουδερό ακρογιάλι. Κάποτε βγήκε ο Πρωτέας από τη θάλασσα, παρέα με το αγαπημένο του κοπάδι φώκιες. Αφού τις μέτρησε, έπεσε για ύπνο. Τότε όρμησαν επάνω του ο Μενέλαος κι οι φίλοι του κι έγινε το έλα να δεις: Ο Πρωτέας, για να τους ξεφύγει, μεταμορφώθηκε κατά σειρά σε λιοντάρι, σε φίδι, σε λεοπάρδαλη, σε αγριογούρουνο, σε νερό και σε δέντρο! Όμως τα παλικάρια τον κρατούσαν γερά. Τελικά το πήρε απόφαση και άκουσε τα ερωτήματά τους. Ακολουθώντας τις συμβουλές του, γύρισαν ασφαλείς στην πατρίδα τους.
Καλοκαίρι! Και ο «Ελληνικός Κόσμος» σας περιμένει να ταξιδέψετε με μία τριακόντορο στις θάλασσες της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.
|