Κάθε άνθρωπος βλέπει και καταλαβαίνει τον κόσμο και τη ζωή με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για τους μεγάλους καλλιτέχνες. Καθένας από αυτούς είναι διαφορετικός, αλλά όλοι καταφέρνουν να μας συγκινούν με τα έργα τους. Περιηγηθείτε την έκθεση του Miró, μελετήστε και θαυμάστε τα έργα του, τόσο τις ζωγραφιές όσο και τα απίθανα χαρακτικά του. Πόσες «μαγικές εικόνες» κρύβονται μέσα τους; Ποια κρυφά μυστικά σάς ψιθυρίζουν τα παράξενα σχήματα, τα ζωηρά τους χρώματα, οι απροσδόκητες συνθέσεις τους; Πάρτε μαζί σας το εφημεριδάκι μας και προσπαθήστε να ταξιδέψετε κι εσείς στον... «πλανήτη Miró», με όχημα τη δημιουργική φαντασία και τα χρωματιστά μολύβια σας!

Ο ζωγράφος Miró

1. Διαλέξτε ένα από τα ζωγραφικά έργα του Miró που βρίσκονται στην έκθεση, το οποίο, για κάποιο μυστηριώδη λόγο, σας τραβάει σαν μαγνήτης κοντά του... Σημειώστε τα στοιχεία ταυτότητάς του (καλλιτέχνης, τίτλος έργου, χρονολογί, τεχνική κτλ.), που θα βρείτε στην επεξηγηματική ταμπελίτσα.

 

2. Τι είναι αυτό που σας έκανε να προσέξετε το συγκεκριμένο έργο; Από τι υλικά, σχήματα και χρώματα αποτελείται;

 

3. Τι φαντάζεστε ότι θέλει να μας πει ο καλλιτέχνης με αυτό το έργο; Πώς «ερμηνεύετε» εσείς το περιεχόμενό του;

 

4. Ποια παράξενη ιστορία μπορείτε εσείς να «διαβάσετε» ανάμεσα στα σχήματα και τα χρώματα που το απαρτίζουν;

 

5. Εμπνευστείτε και ζωγραφίστε με τα χρωματιστά σας μολύβια ένα δικό σας έργο. Προσπαθήστε έτσι ώστε το έργο σας να... «σχετίζεται» με αυτό του Miró. Μπορεί, γα παράδειγμα, να «απαντάει» με το δικό του τρόπο σε ένα ερώτημα που θέτει ο Miró με το δικό του έργο ή να συμπληρώνει την εικαστική ιστορία που εκείνος διηγείται...

Ο γλύπτης και χαράκτης Miró

Συχνά λέμε ότι η σύγχρονη ζωή κατακλύζεται από αντικείμενα μιας χρήσης, υποταγμένα σε ένα φθηνό πολιτισμό, παράγωγο της κατανάλωσης και της ομοιομορφίας.

Ο Μiró, θέλοντας να αντισταθεί με το δικό του μοναδικό τρόπο σε αυτή την πραγματικότητα, χρησιμοποιούσε συχνά γιακάποια από τα έργα του ανακυκλωμένα υλικά και αντικείμενα. Αντλούσε έμπνευση απ' ό,τι βρισκόταν γύρω του και ειδικότερα από καθημερινά αντικείμενα, που του «δάνειζαν» σχήματα, θέματα, υφές, κ.ά. Για παράδειγμα, από μια καπελιέρα και ένα ξύλινο κουτάλι δημιούργησε το περίφημο έργο του «Ρολόι του ανέμου»! Στην έκθεσή μας μπορείτε να δείτε καιμερικά από τα χαρακτικά του, που προσφέρουν απλόχερα ευκαιρίες για παιχνίδια μάθησης και ανακάλυψης, για ενδιαφέροντες πειραματισμούς με διάφορα υλικά και για δημιουργική έκφραση σε μικρούς και μεγάλους.

1. Πριν επισκεφθείτε την έκθεση με τα χαρακτικά έργα του Μiró, ξεχωρίστε και βάλτε σε μια άκρη στο δωμάτιό σας κάποια αντικείμενα που δε χρειάζεστε πια και τα οποία προορίζονται για τον κάδο ανακύκλωσης. Για παράδειγμα, ένα άδειο κουτί, κουμπιά από κάποιο παλιό ρούχο ή άδεια κουτάκια αναψυκτικού.

2. Παρακαλέστε τους γονείς σας να «εφοδιάσουν» το τραπεζάκι εργασίας στο δωμάτιό σας με κόλλα στιγμής, κολλητική ταινία, χρωματιστές κλωστές ή σπάγκο, ψαλιδάκι, συνδετήρες και ό,τι άλλο σκεφτείτε ότι μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο στις κατασκευές σας.

3. Περιηγηθείτε την έκθεση και εντοπίστε τα χαρακτικά του Miró. (Θα σας βοηθήσουν οι επεξηγηματικές ταμπελίτσες κάτω από κάθε έργο). Σταθείτε στο έργο που σας κέντρισε περισσότερο την περιέργεια και προσπαθήστε να το σχεδιάσετε, όσο πιο πειστικά μπορείτε.

4. Τι υλικά, σχήματα και χρώματα έχει χρησιμοποιήσει ο Μiró γι' αυτό το έργο; Τι πιστεύετε ότι παριστάνει; Πόσο χρόνο, άραγε, του πήρε για να το φτιάξει; Ποιες επιμέρους μορφές μπορείτε να διακρίνετε μέσα σε αυτό; Τι τίτλο του έδωσε και γιατί;

5. Όταν γυρίσετε στο σπίτι, προσπαθήστε να κατασκευάσετε ένα δικό σας έργο με τα υλικά που έχετε συγκεντρώσει, αντλώντας έμπνευση από το χαρακτικό του Miró που ξεχωρίσατε στην έκθεση!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ