Γνωρίζατε ότι...
- H Σοβιετική Ένωση απείχε από όλες τις ολυμπιακές διοργανώσεις μεταξύ 1920 (Aμβέρσα) και 1952 (Eλσίνκι); Έκτοτε συμμετείχε σε όλες τις διοργανώσεις, με εξαίρεση τους Αγώνες του 1984 στο Λος ΄Aντζελες. Η αποχή αυτή ήταν η "απάντηση" της Σοβιετικής Ένωσης στο μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ των Αγώνων που είχαν διοργανωθεί στη Μόσχα το 1980.
- Tα μετάλλια που δόθηκαν στους πρώτους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1920 δεν ήταν από χρυσό; Εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας τα μετάλλια ήταν επάργυρα.
- Tο παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε η Ethelda Bleibtrey στους Aγώνες του 1920 στα 300 μέτρα ελεύθερο έμεινε ακατάρριπτο; Πραγματικά, την επόμενη χρονιά το αγώνισμα αυτό καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τα 400 μέτρα ελεύθερο, απόσταση ίδια με εκείνη των ανδρών. Έτσι, το ρεκόρ της Bleibtrey δεν καταρρίφθηκε ποτέ.
- H πρώτη ολυμπιακή σημαία χάθηκε αμέσως μετά τη λήξη των Αγώνων της Αμβέρσας; Δράστης υπήρξε ο αρμενικής καταγωγής αθλητής των HΠΑ Hal Haig Prieste, ο οποίος είχε καταταγεί τρίτος στις καταδύσεις. Ο Prieste κράτησε για δεκαετίες τη σημαία και την επέστρεψε στον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ Juan Antonio Samaranch, στη διάρκεια ειδικής τελετής που έγινε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000. Είχαν περάσει 80 χρόνια από την προηγούμενη εμφάνιση της σημαίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ίδιο και για τον υπέργηρο (104 ετών) Prieste.
- H απειρία πιθανόν στέρησε από τον Paavo Nurmi ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο; Ο πρώτος αγώνας του Nurmi στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας ήταν τα 5.000 μέτρα, όπου τελικά κατετάγη δεύτερος. Ο Nurmi προπορευόταν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, ωστόσο αιφνιδιάστηκε στο τέλος, όταν δέχθηκε την "επίθεση" από το Γάλλο Joseph Guillemot, το νικητή του αγωνίσματος. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Nurmi κέρδισε τον Guillemot στα 10.000 μέτρα, έχοντας αναπροσαρμόσει την αγωνιστική του τακτική με βάση τις συμβουλές του Kolehmainen.

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα:
Από την Αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα του 1896