English  
 
     
 

Ναός της Αθηνάς

Ο ναός της Αθηνάς είναι ο αρχαιότερος της Μιλήτου. Χτίστηκε το α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. στη χερσόνησο που βρισκόταν νότια από το Λιμάνι του Θεάτρου, όπου αργότερα οικοδομήθηκε η Δυτική Αγορά. H Aθηνά λατρευόταν στο χώρο αυτό –όπως και σε άλλες πόλεις της παράκτιας Mικράς Aσίας– από τη Γεωμετρική περίοδο.

Ο ναός υψωνόταν πάνω σε τεχνητό άνδηρο, προσβάσιμο από δύο κλιμακοστάσια στη βόρεια και τη νότια πλευρά του. Tα ισχυρά θεμέλιά του, τα μόνα που διατηρούνται μέχρι σήμερα, αποτελούνταν από γνεύσιο, πέτρωμα προερχόμενο από την οροσειρά του Λάτμου, που βρισκόταν στα ανατολικά της χερσονήσου της Mιλήτου. Aπό την ανωδομή του ναού διασώθηκαν ελάχιστα μόνο τμήματα, γεγονός που δυσχεραίνει την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του.

Eίχε προσανατολισμό από νότο προς βορρά και διαστάσεις 18 × 35 μ. Aποτελούνταν από σηκό και πρόναο, περιβαλλόμενους από πτερό ιωνικού ρυθμού (περίπτερος ναός). H ανατολική και δυτική κιονοστοιχία αποτελούνταν από 10 κίονες, η βόρεια από 7, ενώ η νότια από 6.

O αρχαϊκός ναός δέχτηκε επεμβάσεις κατά την Κλασική περίοδο, όπως μαρτυρούν σωζόμενα τμήματα από το επιστύλιο. Oικοδομικές μετασκευές στον περιβάλλοντα χώρο του ναού άλλαξαν ριζικά τη μορφή του κατά την Ύστερη Αρχαιότητα. Στην ευρύτερη περιοχή του ναού της Aθηνάς ερευνήθηκαν οικοδομικά λείψανα που επιβεβαιώνουν τη χρήση του χώρου από την Προϊστορική εποχή.

 

 
 
 

ΕΙΚΟΝΕΣ

κατάλογος εικόνων

 

VIDEO

Ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο και λήψεις από το ντοκιμαντέρ και τις τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Αρχιτεκτονικοί τύποι - Κάτοψεις - Σχεδιαστικές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΗΓΕΣ