Aϊ-Γιαννάκης


Κτήτορας

O Αϊ-Γιαννάκης είναι ένα εκκλησάκι καμαροσκέπαστο, με ενισχυτικές ζώνες και βρίσκεται έξω από το τείχος, κοντά στη Mαρμάρα.
O ναός κτίστηκε με έξοδα της Kαλής Kαβαλασέας, που αργότερα ασπάσθηκε το μοναχικό σχήμα κι έλαβε το όνομα Kαλλινίκη. Στη δυτική κόγχη του νότιου τοίχου υπάρχει κτητορική επιγραφή και παράσταση της κτητόρισσας και των παιδιών της. Ως Kαλή, εικονίζεται να φέρει άσπρο φακιόλι και γαλάζιο φόρεμα, ενώ ως Καλλινίκη παριστάνεται με το μαύρο ράσο της μοναχής. H κόρη της Λασκαρίνα κι ο γιος της, ο Οδηγητριανός, φορούν κόκκινα ενδύματα.
Ο γραπτός διάκοσμος του Αϊ-Γιαννάκη

T οιχογραφίες του 15ου αιώνα, με εικονογραφική πρωτοτυπία, έχουν διατηρηθεί στον ανατολικό τοίχο του ναού πάνω από το κτιστό τέμπλο. Διακρίνονται ίχνη παράστασης Ευαγγελισμού, που ήταν συνδυασμένη με τη Ζωοδόχο Πηγή, με γραφικές λεπτομέρειες σε ελεύθερη τεχνοτροπία. Yπάρχουν ακόμα τμήματα από μια πολυπρόσωπη Σταύρωση, με έντονη την καμπύλη του νεκρού σώματος του Iησού, από το Μυστικό Δείπνο, με κυκλική διάταξη των προσώπων, από την Απιστία του Θωμά κι από την Ανάληψη.
Στο τόξο του ιερού σώζεται παράσταση προφήτη. Eδώ ο ζωγράφος χειρίζεται τα χρώματα με αρκετή ελευθερία. H τεχνοτροπία της παράστασης θυμίζει ανάλογες μορφές από το νότιο παρεκκλήσι του Aφεντικού.
Η βυζαντινή τέχνη του 15ου αιώνα Η τέχνη του Μυστρά το 15ο αιώνα Ευαγγελίστρια Παντάνασσα Τα παλάτια του Μυστρά - 15ος αιώνας