Στο χορό
των ΙΜΕ..
ταμφιεσμένων
Βαδίζοντας
στα ...
νομίσματα
Kαλώς ήρθατε στο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού.
EΛATE ΣTHN ΠAPEA MAΣ Γίνε κι εσύ ένα από τα IMEάκια!
Παίξε και μάθε ενδιαφέροντα θέματα, είσαι έτοιμος;
Οι ήρωές μας
 

Μπαίνει ο Λέων Πανουργίδης, ντυμένος με τα καλά του και με βλοσυρό ύφος.

Ομολογώ ότι πέφτω από τα σύννεφα! Ολόκληροι άντρες και το ρίξατε στα μασκαραλίκια! Εσύ βέβαια, Ηρακλή, δε με εκπλήσσεις, διάλεξες και την κατάλληλη μεταμφίεση... Αλλά για σας, καθηγητή Περικλή, πίστευα ότι είστε σοβαρός άνθρωπος.
Μα αααα...ψού...φεντικό, διάβασα στην εγκυκλοπαίδεια ότι στην αρχαιότητα συνηθίζονταν οι μάσκες που παρίσταναν τράγους, ταύρους, γαϊδάρους, γουρούνια και γενικώς ζώα, αλλά και άλλες, πολύ κωμικές ή τρομακτικές. Η σημερινή παρέλαση του καρναβαλιού μπορεί να έχει τις ρίζες της στις θρησκευτικές τελετές των αρχαίων Ελλήνων!
Μπράβο Ηρακλή! Βλέπω ότι μεταμορφώθηκες σε γάιδαρο, εεε, τέρας μορφώσεως!
Χο, χο, ας γελάσουμε! Εγώ θαυμάζω την αυστηρότητα των Βυζαντινών. Οι Πατέρες της Eκκλησίας μας ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τα μασκαρέματα και τα ξέφρενα γλέντια... Ήδη από το 2ο αιώνα, με επιστολές και κηρύγματα, προσπαθούσαν να πείσουν τους χριστιανούς να εγκαταλείψουν αυτές τις ειδωλολατρικές συνήθειες. Τον 8ο αιώνα μ.Χ., ο Θεόδωρος, ηγούμενος της μονής Στουδίου στην Kωνσταντινούπολη, καλούσε τους χριστιανούς να πάψουν να τραγουδούν "διαβολικά" τραγούδια και να παίζουν "σα μικρά παιδιά"!
Όπως πάντα, φίλτατε Πανουργίδη, λέτε τη μισή ιστορική αλήθεια. Γιατί είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του Tριωδίου, της περιόδου δηλαδή πριν από τη Σαρακοστή, οι Bυζαντινοί πήγαιναν σε θεατρικές παραστάσεις, χόρευαν, τραγουδούσαν και έπαιζαν ζάρια, ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Την Κυριακή της Αποκριάς, μάλιστα, γίνονταν τα μεγαλύτερα γλέντια...

Να σας πω κι άλλα για τη μεταμφίεση στην αρχαιότητα; Μισό λεπτό να βγάλω το σκονάκι μου... ρώτησα τους ιστορικούς του ΙΜΕ προχτές και μου τα είπαν όλα χαρτί και καλαμάρι, αλλά έχω βλέπετε μνήμη... ασθενή! Μα πού το έχωσα; Α, να το! Γι' αυτό με έτρωγε το δεξί γαϊδουρινό μου αυτί... εεε... έχουμε και λέμε: η μεταμφίεση "πήγαινε πακέτο" με τις διάφορες γιορτές, όπως αυτήν του Ποσειδώνα στην Έφεσο. Κωμικές μάσκες χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές. Στα Θεσμοφόρια της Αθήνας, η "διαμάχη" μεταξύ αντρών και γυναικών ήταν φοβερά αστεία! Από αυτά ίσως κατάγεται και το έθιμο της γυναικοκρατίας, που επιβιώνει ως τις μέρες μας στη Βόρεια Ελλάδα.
Λεπτομέρεια από χειρόγραφο
του 11ου αιώνα.

© Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους

Κι εδώ σκονάκι έκανες, βρε αθεόφοβε; Ντροπή σου! Επιπλέον, ξέχασες ότι τόσο η μμεταμφίεση όσο και οι μάσκες, μεταμφίεση όσο και οι μάσκες συνδέονταν κυρίως με τις γιορτές του θεού Διόνυσου. Στα Μεγάλα ή κατ' άστυ Διονύσια, που γιορτάζονταν στα τέλη Μαρτίου, οι μεταμφιέσεις, τα περιπαικτικά τραγούδια και η παντομίμα είχαν την τιμητική τους. Πιστεύεται ότι από αυτά γεννήθηκε το θέατρο, αφού από τα μέσα περίπου του 6ου αιώνα π.Χ. εντάχθηκαν σταδιακά σε αυτές τις γιορτές και δραματικοί αγώνες, με παραστάσεις τραγωδίας, κωμωδίας και σατυρικού δράματος.
 

[Συνέχεια]


Επισκεφτείτε τον Ελληνικό Κόσμο
Ακολουθήστε τα links που σας προτείνουμε για να γίνει η περιήγησή σας ακόμη πιο διασκεδαστική και να μην χαθείτε στο αχανές Διαδίκτυο!
 
Επισκεφτείτε τον κόμβο του ΙΜΕ
© 2001