...παραμύθι
ν' αρχινήσει!
Ιστορίες
με τον
Αρχιμήδη
Kαλώς ήρθατε στο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού.
EΛATE ΣTHN ΠAPEA MAΣ Γίνε κι εσύ ένα από τα IMEάκια!
Παίξε και μάθε ενδιαφέροντα θέματα, είσαι έτοιμος;
Επιστροφή στη πρώτη σελίδα
Οι ήρωές μας


Μη μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει αυτήν την περίφημη ιστορία. Κάποτε ο βασιλιάς Ιέρωνας ζήτησε από τον Αρχιμήδη να μετρήσει το κατά πόσο το στεφάνι που είχε φιλοτεχνήσει ο χρυσοχόος του ήταν όντως φτιαγμένο από καθαρό χρυσάφι.

Πολύ παιδεύτηκε ο Αρχιμήδης για να βρει πως θα το καταφέρει αυτό. Μια μέρα μπαίνοντας στη γεμάτη με νερό μπανιέρα του για να λουστεί, παρατήρησε ότι μια ποσότητα νερού χύθηκε έξω. Τότε του ήρθε η εξής καταπληκτική ιδέα: σύγκρινε την ποσότητα του νερού που χύθηκε, όταν βύθισε το στεφάνι του βασιλιά σε ένα δοχείο, με την ποσότητα του νερού που χύθηκε, όταν στο ίδιο δοχείο βύθισε μία σφαίρα από καθαρό χρυσάφι, που ζύγιζε όσο και το στεφάνι. Έτσι, απέδειξε ότι ο πονηρός χρυσοχόος έκλεβε το βασιλιά και από τον ενθουσιασμό του πετάχτηκε στο δρόμο γυμνός, φωνάζοντας "Eύρηκα, εύρηκα"! Υποθέτουμε ότι ο χρυσοχόος δε χάρηκε καθόλου με αυτήν την όντως καταπληκτική ανακάλυψη...

 


Ο Aρχιμήδης ήταν φίλος με τον Αλεξανδρινό αστρονόμο Kόνωνα το Σάμιο. Αλληλογραφούσε τακτικά μαζί του και τον ενημέρωνε για τις μαθηματικές του ανακαλύψεις. Απέφευγε, ωστόσο, να περιγράφει στις επιστολές του τις αποδείξεις αυτών των ανακαλύψεων. Στο έργο του "Περί ελίκων", σημειώνει ότι το έκανε, για να μη στερήσει από τους μαθηματικούς την ευχαρίστηση να τις βρουν οι ίδιοι! Αλλά δεν είναι λίγες και οι φορές που δεν έδινε καθόλου, ή έδινε λανθασμένες αποδείξεις, "ώστε εκείνοι οι οποίοι λέγουν ότι τα βρίσκουν όλα, χωρίς όμως να παρουσιάζουν καμιά απόδειξη, να ελέγχονται, όταν ισχυρίζονται πως βρίσκουν τα αδύνατα". Πιθανολογείται ότι σε μια επίσκεψή του στην Αίγυπτο ανακάλυψε τον κοχλία, την υδραυλική αντλία, δηλαδή, που χρησιμοποιήθηκε για την άντληση νερού, αλλά και άλλων ρευστής μορφής υλικών, όπως π.χ. χώματος. H εφεύρεσή του αυτή χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Επισκεφτείτε τον Ελληνικό Κόσμο
Ακολουθήστε τα links που σας προτείνουμε για να γίνει η περιήγησή σας ακόμη πιο διασκεδαστική και να μην χαθείτε στο αχανές Διαδίκτυο!
 
Επισκεφτείτε τον κόμβο του ΙΜΕ
© 2001