...παραμύθι
ν' αρχινήσει!
Ιστορίες
με τον
Αρχιμήδη
Kαλώς ήρθατε στο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού.
EΛATE ΣTHN ΠAPEA MAΣ Γίνε κι εσύ ένα από τα IMEάκια!
Παίξε και μάθε ενδιαφέροντα θέματα, είσαι έτοιμος;
Επιστροφή στην πρώτη σελίδα
Οι ήρωές μας

Τις τελευταίες μέρες η Δανάη και ο Ιάσονας ήταν τρομερά απασχολημένοι. ¶λλοτε τους πετύχαινα χωμένους στη βιβλιοθήκη κι άλλοτε "κολλημένους" στον υπολογιστή. Μ' έτρωγε η περιέργεια για το τι είχαν σκαρφιστεί πάλι τα ζουζουνόπαιδα, ώσπου δεν άντεξα και ρώτησα τη Δανάη τι τους έπιασε τώρα τελευταία και το έριξαν στη μελέτη. "Κάνω μια εργασία για τα παραμύθια και ο Ιάσονας με βοηθάει στην έρευνα. Δεν μπορείς να φανταστείς, θείε Περικλή, πόσο ενδιαφέροντα πράγματα μαθαίνουμε και πόσο καταπληκτικά περνάμε...", μου απάντησε, μ' ένα χαμόγελο μέχρι τ' αυτιά! Ομολογώ ότι ζήλεψα και την παρακάλεσα να μου δανείσει τις σημειώσεις της. Θέλετε να ρίξετε κι εσείς μια ματιά;

Όλες τις εποχές, τα παιδιά είναι...παιδιά! Που σημαίνει ότι δεν τρελαίνονται τόσο για τα μαθήματα, όσο για τα παιχνίδια και τα παραμύθια. Στην αρχαιότητα, το να λέει κάποιος παραμύθια ήταν επάγγελμα! Οι παραμυθάδες είχαν το χάρισμα να "ανακατεύουν" το φανταστικό με το πραγματικό και να φτιάχνουν ιστορίες, όπου όλα μπορούσαν να συμβούν: άνθρωποι να μεταμορφώνονται σε ζώα, ζώα να δίνουν σοφές συμβουλές…Οι Αρχαίοι Έλληνες επηρεάστηκαν από τους μύθους άλλων λαών, όπως των Σουμερίων και των Αιγυπτίων. Από την εποχή του Ησιόδου και ύστερα (αρχές 7ου αι. π.Χ. περίπου), οι μύθοι έπαψαν σταδιακά να αποτελούν συμπλήρωμα της λογοτεχνίας. Αυτονομήθηκαν και έτσι δημιουργήθηκε η πολυαγαπημένη μας μυθολογία!

Ο χαρισματικός Αίσωπος
Ο διασημότερος παραμυθάς της αρχαιότητας, ο Αίσωπος, έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ.. Πιστεύεται ότι ήταν ασχημούτσικος και καμπούρης, αλλά πανέξυπνος, διέθετε χιούμορ και του άρεσε να παρατηρεί τους ανθρώπους. Καταγόταν από τη Θράκη, ή από τη Φρυγία της Μικράς Ασίας και υπηρέτησε, ως σύμβουλος, το βασιλιά Κροίσο της Λυδίας. Οι Μύθοι του Αισώπου άρεσαν ιδιαίτερα στους απλούς ανθρώπους, γιατί ήταν σύντομοι, τους ψυχαγωγούσαν, αλλά και δίδασκαν, ταυτόχρονα, βασικές αλήθειες της ζωής. Τα θέματά τους προέρχονταν συνήθως από τη φύση, ή την καθημερινότητα και οι "πρωταγωνιστές" τους ήταν ζώα, αλλά και άνθρωποι, ή θεοί Περιέγραφαν πάντα τη νίκη του καλού ενάντια στο κακό, σε όλες τις μορφές του και μάλιστα με τρόπο κωμικό.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Επισκεφτείτε τον Ελληνικό Κόσμο
Ακολουθήστε τα links που σας προτείνουμε για να γίνει η περιήγησή σας πιο διασκεδαστική και να μη χαθείτε στο αχανές Διαδίκτυο!
 
Επισκεφτείτε τον κόμβο του ΙΜΕ
© 2001