28 Μαρτίου 1896: 4η ημέρα των αγώνων
Σκοποβολή
Το πρωί με τη συμμετοχή 42 σκοπευτών διεξήχθησαν οι αγώνες βολής
τυφεκίου από τα 200 μέτρα. Νικητής αναδείχθηκε ο Έλληνας Παντελής
Καρασεβδάς, φοιτητής της Νομικής, με δεύτερο το δικηγόρο Παύλο Παυλίδη.
Αντισφαίριση
Συνεχίστηκαν οι προκριματικοί αγώνες με τη συμμετοχή διαφόρων ομάδων.
Ξιφασκία
Η ξιφασκία συνεχίστηκε το πρωί στο Ζάππειο. Ο Έλληνας Ιωάννης Γεωργιάδης ανακηρύχθηκε νικητής, με δεύτερο τον Τηλέμαχο Καράκαλο.
Αγώνες στο Στάδιο
Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, οι αγώνες στο Στάδιο είχαν γυμναστικό χαρακτήρα. Στις 2:30 μ.μ. αναγγέλθηκε με σαλπίσματα η άφιξη της βασιλικής οικογένειας. Μαζί της κατέφθασε και ο βασιλιάς της Σερβίας με πολιτική περιβολή. Οι μπάντες στην παρέλαση έπαιζαν τον ελληνικό και το σερβικό Εθνικό Ύμνο, ενώ οι θεατές στέκονταν όρθιοι, επευφημώντας το βασιλιά και τον επίτιμο φιλοξενούμενο.
Αμέσως μετά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ξεκίνησε η συναυλία των φιλαρμονικών, οι οποίες έπαιζαν τον Ολυμπιακό Ύμνο του Σπυρίδωνος Σαμάρα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της φρουράς. Οι μεγαλοπρεπείς τόνοι του ύμνου αντήχησαν στο στίβο και οι ενθουσιασμένοι θεατές απαίτησαν και πέτυχαν την επανάληψή του. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι αγώνες.
Δρόμος 800 μέτρων
Ο
Αυστραλιανός Edwin Flack νίκησε σε αυτόν τον αγώνα.
Δίζυγο
Συναγωνίστηκαν οι ελληνικές ομάδες του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, καθώς και η γερμανική ομάδα, που αναδείχθηκε νικήτρια.
Μονόζυγο
Στο αγώνισμα αυτό παρουσιάστηκε μόνο μια ομάδα, η γερμανική, που παρουσίασε διάφορες ασκήσεις με εξαιρετική επιδεξιότητα. Στο τέλος, η γερμανική σημαία υψώθηκε και οι θεατές τούς χειροκρότησαν.
Ιππικό εφαλτήριο χωρίς λαβίδες
Σ' αυτό το αγώνισμα έλαβαν μέρος δεκατέσσερις αθλητές. Πρώτος νικητής αναδείχθηκε ο Γερμανός Carl Schuhmann και δεύτερος ο Ελβετός Louis Zutter.
Ιππικό εφαλτήριο με λαβίδες
Από τους έντεκα αθλητές που συμμετείχαν νικητής ανακηρύχθηκε ο Ελβετός Louis Zutter.
Κρίκοι
Αυτό το αγώνισμα επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη για τους θεατές στο Στάδιο. Συναγωνίστηκαν δώδεκα αθλητές, ανάμεσά τους ο Ιωάννης Μητρόπουλος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, που είναι ο πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης σε αγώνες εντός Σταδίου. Σύμφωνα με την περιγραφή του Χ. Άννινου "Ακράτητος ενθουσιασμός ξεσπά· δάκρυα μουσκεύουν τα μάτια, καπέλα πετιούνται στον αέρα και τα μαντήλια σείονται πυρετωδώς. Οι επευφημίες και τα ατέλειωτα χειροκροτήματα δημιουργούν μια απερίγραπτη ατμόσφαιρα".
[Beck, Ch. (εκδ.), Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.Χ.-1896, Αθήνα 1896, σελ. 39].
Μονόζυγο
Συναγωνίστηκαν δεκαέξι αθλητές, από τους οποίους οι δύο ήταν Έλληνες και οι περισσότεροι Γερμανοί. Για τρίτη φορά την ίδια μέρα υψώθηκε η γερμανική σημαία, αυτή τη φορά για το νικητή Hermann Weingaertner.
|