31 Μαρτίου 1896: 7η ημέρα των αγώνων
Σκοποβολή
Νικητής στο αγώνισμα του τυφέκιου από τα 300 μέτρα αναδείχθηκε ο Έλληνας δικηγόρος Γεώργιος Ορφανίδης.
Μαραθώνιος ποδηλατικός δρόμος
Από τους 19 αθλητές που είχαν δηλώσει συμμετοχή αγωνίστηκαν τελικά εννέα. Οι αθλητές έπρεπε να καλύψουν μία απόσταση 87 χιλιομέτρων. Ο Έλληνας Αριστείδης Κωνσταντινίδης νίκησε σ' αυτόν τον περιπετειώδη αγώνα.
Λαμπαδηφορία
Από τα ωραιότερα θεάματα των εορτασμών υπήρξε αναντίρρητα η λαμπαδηφορία που έγινε το βράδυ της Κυριακής, αφήνοντας αλησμόνητη εντύπωση σε όσους την είδαν.
Γεύμα στα Ανάκτορα
Την ίδια ημέρα συνέβη και ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός, το πρόγευμα
που παρατέθηκε στα Ανάκτορα προς τιμήν των ολυμπιονικών,
των ξένων αθλητών και των αντιπροσώπων του ξένου Τύπου. Στο τέλος
του προγεύματος ο βασιλιάς απευθύνθηκε προς τους ξένους λέγοντας
μεταξύ άλλων:
"Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία τους κοιτίδα στέφτηκε από πλήρη και ανέλπιστη επιτυχία και χαίρομαι που μπορώ σήμερα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους εσάς που εργαστήκατε για να έχουμε αυτό το λαμπρό αποτέλεσμα.
[...] Η Ελλάδα, μητέρα και τροφός των γυμναστικών αγώνων στην πανελλήνια Αρχαιότητα, ανέλαβε να τους πραγματοποιήσει και σήμερα, με θάρρος κάτω από τα βλέμματα της Ευρώπης και του Νέου Κόσμου, και μπορεί τώρα, που έχει γενικά αναγνωριστεί η επιτυχία, να ελπίσει ότι οι ξένοι που την τίμησαν θα θελήσουν να ορίσουν τη χώρα μας ως ειρηνικό τόπο συνάντησης των εθνών, ως διαρκές και μόνιμο χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων".
[Beck, Ch. (εκδ.), Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.Χ.-1896, Αθήνα 1896, σελ. 50-51].
|