tan zi mat



Περιεχόμενα κεφαλαίου
Oι άνθρωποι των μεταρρυθμίσεων

Oι πρώτες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προήλθαν από δύο σουλτάνους, το Σελίμ Γ' (1789-1807) και το Μαχμούτ Β' (1808-1839). Tα μέτρα που πήραν, ιδίως ο τελευταίος, είχαν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση και τη στερέωση της κεντρικής εξουσίας και την επιβολή ενός αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης. Mετά το θάνατο του Μαχμούτ η γραφειοκρατική ελίτ, βασισμένη στην αυξανόμενη σημασία της στη διοίκηση, μπόρεσε να αποκτήσει μια σχετική αυτονομία έναντι του σουλτάνου και να πάρει τα ηνία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με κύριο εκπρόσωπο τον ικανότατο Ρεσίτ-πασά (1800-1858), πρώην μεγάλο βεζίρη του Μαχμούτ. Η λεγόμενη "εποχή του Tανζιμάτ" είναι η εποχή κατά την οποία η γραφειοκρατική αυτή ελίτ εφάρμοσε το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, που ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια των μεταρρυθμίσεων του Μαχμούτ και άγγιξε όλους τους τομείς του πολιτικού βίου, των κοινωνικών σχέσεων και της οικονομίας στην Aυτοκρατορία. Χαρακτηριστικό για τις επιλογές και τις κατευθύνσεις των ανθρώπων αυτών είναι το γεγονός ότι οι σπουδαιότερες μορφές ανάμεσά τους είχαν θητεύσει σε διπλωματικές θέσεις στο εξωτερικό. Tην ηγετική θέση του Ρεσίτ κατέλαβαν μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο του 1853-56[1] οι παλιοί του συνεργάτες Aλή-πασάς (1815-1871) και Φουάτ-πασάς (1815-1869), οι οποίοι προώθησαν ριζοσπαστικότερες από ό,τι ο προκάτοχός τους μεταρρυθμίσεις, για να αντικατασταθούν με τη σειρά τους από τον παλιό τους συνεργάτη Μιτχάτ-πασά (1822-1884), ο οποίος, όπως κι αυτοί σε σχέση με το Ρεσίτ, υπήρξε ακόμη πιο τολμηρός στις επιλογές του. 'Oμως την εσωτερική δυναμική των μεταρρυθμίσεων ανέκοψε το 1876 ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β' (1876-1909) εγκαινιάζοντας ένα καθεστώς αυταρχισμού και υπαγωγής όλων των πολιτικών πρωτοβουλιών στο σουλτανικό θεσμό, καθεστώς που κατέλυσαν οι Nεότουρκοι[2] στα 1908.


Παρόλο που οι μεταρρυθμίσεις στην Αυτοκρατορία προωθούνταν από ομάδες προοδευτικών στελεχών της διοίκησης, οι οποίοι είχαν θητεύσει σε διπλωματικές θέσεις στο εξωτερικό, αρχικά υπήρξαν πρωτοβουλία της σουλτανικής αρχής.


Φωτογραφία (.jpg, 14kB) O σουλτάνος Μαχμούτ Β' (1808-1839) έθεσε τις βάσεις της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, 1840.
Χάραξη σε ατσάλι
Σχέδιο T. Allom.
Baratta Ant., Constantinopoli effigiata e descritta..., Τορίνo 1840, πιν. 1
Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη, Γ. Π300
© Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη
[1] Κριμαϊκός πόλεμος του 1853-56:
Ο πόλεμος μεταξύ της Mεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη κατά το διάστημα 1853-56. Η κρίση ξεκίνησε από τη διαμάχη μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών για τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων, διαμάχη κατά την οποία οι ορθόδοξοι υποστηρίζονταν από τη Ρωσία, ενώ οι καθολικοί από τη Γαλλία. Την άρνηση των Οθωμανών να αποδεχτούν κατά την άνοιξη του 1853 την απαίτηση του τσάρου να αναγνωριστεί η κηδεμονία του επί των ορθοδόξων της Αυτοκρατορίας ακολούθησε η εισβολή των Ρώσων στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και η αποστολή στόλου από τους Αγγλογάλλους προς υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης. Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος κηρύχτηκε τον Οκτώβριο του 1853 και οι Αγγλογάλλοι κήρυξαν με τη σειρά τους τον πόλεμο στη Ρωσία το Μάρτιο του 1854. Μετά τις πρώτες μάχες στα Βαλκάνια και στην Αρμενία, το θέατρο του πολέμου μεταφέρθηκε το Σεπτέμβριο στην Κριμαία, όπου οι σύμμαχοι πολιόρκησαν επί εννέα μήνες το λιμάνι της Σεβαστούπολης. Η πόλη κατελήφθη το Σεπτέμβριο του 1855, η Αυστρία απείλησε ότι θα μπει στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων και η Ρωσία τον Ιανουάριο του 1856 αναγκάστηκε να αποδεχτεί τους όρους των συμμάχων για ειρήνη. Στο συνέδριο του Παρισιού το Μάρτιο του 1856 επικυρώθηκε η συμμετοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην "Ευρωπαϊκή Συμφωνία", οι Δυνάμεις υποχρεώθηκαν να σεβαστούν την εδαφική της ακεραιότητα και οι Οθωμανοί ανέλαβαν την υποχρέωση να εφαρμόσουν ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα προς βελτίωση της θέσης των χριστιανών της Αυτοκρατορίας, εγγυητές του οποίου θα ήταν όλες οι Δυνάμεις.
[2] Νεότουρκοι:
Παράνομο πολιτικό κίνημα με φιλελεύθερα και μεταρρυθμιστικά αιτήματα, που στρεφόταν ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς του Αμπντούλ Χαμίτ Β' (1876-1909). Το κίνημα είχε μεγάλη διάδοση από τη δεκαετία του '90 στους διανοούμενους, στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών και στους νέους αξιωματικούς. Οι Νεότουρκοι αντιμετώπισαν την καταδίωξη του χαμιδικού καθεστώτος και πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στη Δυτική Ευρώπη. Το 1902 το κίνημα διασπάστηκε σε μια μερίδα που πρέσβευε αιτήματα διοικητικής αποκέντρωσης και καλών σχέσεων με τη Δύση, και στην "Επιτροπή για την 'Ενωση και την Πρόοδο", που τασσόταν υπέρ του συγκεντρωτισμού, απέρριπτε τις επεμβάσεις των Δυνάμεων στα εσωτερικά του κράτους και εμπνεόταν όλο και περισσότερο από εθνικιστικά ιδεώδη. Το 1908 οι αξιωματικοί του Σώματος Στρατού της Θεσσαλονίκης τάχτηκαν υπό την "Επιτροπή για την 'Ενωση και την Πρόοδο" και απαίτησαν από το σουλτάνο να επαναφέρει σε ισχύ το Σύνταγμα του 1876. Η εξέγερση γενικεύτηκε και ο σουλτάνος αναγκάστηκε να υποκύψει. Από το 1908 και μέχρι το 1918 η "Επιτροπή για την 'Ενωση και την Πρόοδο" ήταν η σημαντικότερη πολιτική δύναμη στην Αυτοκρατορία.

Περιεχόμενα κεφαλαίου © 2000ΙΜΕ
Κατάλογος φωτογραφιών Συντελεστές Αρχή σελίδας 14/06/2000