§ 4
Μεγάλη φωτογραφία (69kB)

O πόλεμος με την Iταλία

H Γερμανική στρατηγική:το σχέδιο MaritaOι προετοιμασίες
Oι προσδοκίες
Oι επιλογές των Bαλκανικών χωρών
Tα αποτελέσματα

O πόλεμος με τη Γερμανία


Η Γερμανική στρατηγική: το σχέδιο Marita

Η γερμανική εισβολή είχε αποφασιστεί από τις δυνάμεις του Αξονα νωρίτερα απ' όσο συνήθως εκτιμάται. Η έγκριση του σχεδίου εισβολής στη Βαλκανική, με απώτερο σκοπό την είσοδο στη Βουλγαρία και την κατάληψη της Ελλάδας (σχέδιο "Marita"), είχε πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο από τα μέσα Δεκεμβρίου του 1940.

Παρά το γεγονός ότι ο Hitler από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποφύγει κάθε είδους σύρραξη στη Βαλκανική, τα νέα στρατηγικά δεδομένα επέβαλαν στη γερμανική πλευρά την ανάληψη δράσης. Η αποτυχία της ιταλικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας ως τα τέλη του 1940 είχε δημιουργήσει ένα νέο, ανοιχτό μέτωπο για τις δυνάμεις του Αξονα, τη στιγμή που οι γερμανικές δυνάμεις είχαν αποτύχει να κάμψουν την αντίσταση της Βρετανίας και τα ιταλικά στρατεύματα υποχωρούσαν στη βόρεια Αφρική.

Παράλληλα, οι αποτυχημένες συνομιλίες στο Βερολίνο μεταξύ του Hitler και του ρώσου υπουργού εξωτερικών Molotov, το Νοέμβριο του 1940, είχαν πείσει το γερμανό ηγέτη πως ο χρόνος για την αναμέτρηση με τη Σοβιετική Ένωση πλησίαζε. Συνεπώς, επιθυμούσε να δημιουργήσει τις καλύτερες στρατηγικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του σχεδίου "Barbarossa" εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και η Βαλκανική έπρεπε να εδραιωθεί ως χώρος επιρροής του Αξονα, κλείνοντας το μέτωπο στην Αλβανία και εμποδίζοντας την επικοινωνία των Βρετανών με τη βόρεια Αφρική.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα