§ 4
Μεγάλη φωτογραφία (47kB)

O πόλεμος με την Iταλία

H Γερμανική στρατηγική:το σχέδιο Marita
Oι προετοιμασίεςOι προσδοκίες
Oι επιλογές των Bαλκανικών χωρών
Tα αποτελέσματα

O πόλεμος με τη Γερμανία


Οι προετοιμασίες

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1941, η ελληνική εξωτερική πολιτική συνέχισε να προετοιμάζεται για την επικείμενη γερμανική επίθεση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προσελκύσει την αρωγή και έμπρακτη συμπαράσταση της Βρετανίας. Με το θάνατο του Ιωάννη Μεταξά στις 29 Ιανουαρίου 1941, ο νέος πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής διακήρυξε την πρόθεσή του να συνεχίσει την εξωτερική πολιτική του προκατόχου του.

Ωστόσο, η προώθηση των γερμανικών δυνάμεων μέσω της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας προς τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία επέβαλε την επιτάχυνση των διαδικασιών, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Το προηγούμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδας άρθηκε στα μέσα Μαρτίου με την ελληνοβρετανική συμφωνία για την οργάνωση του αμυντικού μετώπου στη βόρεια Ελλάδα και για την αποστολή μικρής στρατιωτικής δύναμης προς υποστήριξη των ελληνικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, η Κρήτη επιλέχθηκε ως κατάλληλος χώρος για τη συγκρότηση βρετανικής ναυτικής μάχης με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία με το μέτωπο της βόρειας Αφρικής.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα