§ 5
Μεγάλη φωτογραφία (65kB)

H Eθνική Aντίσταση
Tο E.A.M
O E.Δ.E.Σ
H αντιστασιακή δράση
Oι συγκρούσεις των αντιστασιακών οργανώσεων

Tα πολιτικά αδιέξοδα


Η αντιστασιακή δράση

Η εναρμόνιση των δραστηριοτήτων των δύο κύριων αντιστασιακών ομάδων που δρούσαν στο ελληνικό έδαφος (ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ) καρποφόρησε κατά τη διάρκεια του 1942. Η πρωτοβουλία της βρετανικής Εκτελεστικής Επιτροπής Επιχειρήσεων να αποστείλει στην Ελλάδα πράκτορες για την οργάνωση επιχειρήσεων δολιοφθοράς σε βάρος των γερμανικών δυνάμεων βρήκε και τις δύο οργανώσεις πρόθυμες να συμμετάσχουν σε κοινό σχέδιο για την υπονόμευση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο του 1942. Η γραμμή αυτή είχε χρησιμοποιηθεί από τους Γερμανούς ως μέσο μεταφοράς ενισχύσεων και εξοπλισμού στη βόρεια Αφρική και αποτελούσε ζωτικό κόμβο ανεφοδιασμού των στρατευμάτων του Rommel.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Harling" προέβλεπε κοινή δράση βρετανών πρακτόρων και ελληνικών αντιστασιακών ομάδων στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Παρά τους αρχικούς δισταγμούς του ΕΛΑΣ για την αξία της επιχείρησης, η επιτυχία του σχεδίου στις 15 Νοεμβρίου 1942 προκάλεσε ενθουσιασμό και δημιούργησε ελπίδες για κλιμάκωση της ενιαίας δράσης των ελληνικών αντιστασιακών δυνάμεων ενάντια στις δυνάμεις του Αξονα.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα