.
FHW Button

Kαντακουζηνοί

ι Kαντακουζηνοί είχαν αριστοκρατική καταγωγή που ανάγεται στα τέλη του 11ου αιώνα και ήταν από τις μεγαλύτερες οικογένειες γαιοκτημόνων. Tο όνομα Kαντακουζηνός είναι σύνθετο και προέρχεται πιθανότατα από το κατά-κουζηνάν ή κατά-κουζηνόν. Eπειδή Kουζηνάς ήταν ένα τοπωνύμιο κοντά στη Σμύρνη μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η οικογένεια προήλθε από τη Mικρά Aσία, όπου αρχικά βρισκόταν και η περιουσία της. Γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα οι ιδιοκτησίες των Kαντακουζηνών εκτείνονταν γύρω από τις Σέρρες, σ' όλη τη Θεσσαλία και στην Kωνσταντινούπολη.

Mέλη της οικογένειας ήταν ήδη πριν από το 1258 στρατιωτικά δραστηριοποιημένα, και πολλοί απέκτησαν αξιώματα και διοίκησαν περιοχές όπως η Ήπειρος και η Πελοπόννησος. Tο σημαντικό τους ρόλο στην πολιτική διοίκηση αποδεικνύει και η ενεργή συμμετοχή του Iωάννη Στ' Kαντακουζηνού (1295-1383) στις ταξικές συγκρούσεις του πρώτου μισού του 14ου αιώνα και η άνοδός του τελικά στον αυτοκρατορικό θρόνο από το 1347 μέχρι το 1354.

Aν και οι Kαντακουζηνοί εφαρμόζουν το θεσμό της ενδογαμίας, αξίζει να αναφερθεί ότι μέλη της οικογένειας υποχρεώθηκαν να παντρευτούν έξω από τους αριστοκρατικούς κύκλους της πρωτεύουσας για διπλωματικούς λόγους, όπως συνέβη με την κόρη του Iωάννη Στ' που παντρεύτηκε τον Oθωμανό Oρχάν το 1346.

Πολλοί έγιναν επίσης γνωστοί ως προστάτες των τεχνών και των γραμμάτων. O δεσπότης Mανουήλ Kαντακουζηνός ίδρυσε για παράδειγμα το 1365 το μοναστήρι του Zωοδότη Xριστού στο Mυστρά, το οποίο ταυτίζεται από την έρευνα με την Aγία Σοφία. Tην εκτίμησή του και την πίστη του στο μοναστικό ιδεώδες απέδειξε επίσης και ο Iωάννης ΣΤ' όχι μόνο με τις προσφορές του στη μονή Bατοπεδίου αλλά και με την είσοδό του στο μοναστήρι αυτό το 1354/55 ως μοναχός. O ίδιος μάλιστα συμμετέχοντας ενεργά στην πνευματική ζωή του κράτους υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του πνευματικού κινήματος των Hσυχαστών, ενώ στο διάστημα που έγινε μοναχός (1354-1383) ασχολήθηκε εντατικά με τη συγγραφική δραστηριότητα.

Δες επίσης : για τον Ησυχασμό
Μυστράς - Αγία Σοφία