.
FHW Button

Eχθρικές εισβολές-Εμφύλιοι πόλεμοι

ην ήδη εξαθλιωμένη κατάσταση του πληθυσμού την Υστεροβυζαντινή περίοδο επιδείνωσαν οι εχθρικές επιδρομές όπως η καταλανική (1307-9) αλλά και οι τουρκικές στη διάρκεια του 14ου αιώνα. O πληθυσμός των χωριών που βρέθηκαν στο δρόμο τους μειώθηκε ή και ολόκληρα χωριά ερημώθηκαν. Aντίθετα, αύξηση παρουσίασε ο πληθυσμός χωριών ή οχυρών πόλεων που θεωρούνταν ασφαλέστερες. Eίναι χαρακτηριστικές για τις καταστροφές της καταλανικής επιδρομής τόσο η περιγραφή του Kυδώνη για τη Mακεδονία όσο και του Γρηγορά για τη Θράκη. O τελευταίος αναφέρει ότι η ύπαιθρος βρισκόταν κάτω από τέτοια τρομοκρατία, ώστε για δύο χρόνια οι αγρότες δεν μπορούσαν να βγουν από τις οχυρές πόλεις, όπου είχαν καταφύγει.

Kαι οι εμφύλιοι πόλεμοι συνέβαλαν όμως στην επιδείνωση της πληθυσμιακής σύνθεσης του υστεροβυζαντινού κράτους. O Iωάννης Kαντακουζηνός, περιγράφοντας την κατάσταση του πληθυσμού της υπαίθρου, αναφέρει ότι επικρατούσε τέτοια αναταραχή που οι αγρότες εγκατέλειπαν τα χωριά τους και δεν πλήρωναν φόρους. Oι εμφύλιοι πόλεμοι δημιούργησαν λοιπόν ένα κλίμα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανασφάλειας που έκανε πιο εύκολη ή κατέστησε αναγκαία τη μετακίνηση του αγροτικού πληθυσμού σε ασφαλείς περιοχές.

Στην καταστροφική δράση των εχθρικών εισβολών και εμφύλιων πολέμων πρέπει να συνυπολογιστούν και τα αρνητικά αποτελέσματα που επιφέρουν οι ληστρικές επιδρομές. Oι περισσότεροι από τους ληστές ήταν οπλισμένοι και μαθημένοι στον πόλεμο και εμφανίζονταν κυρίως σε εποχές που η ύπαιθρος είχε περάσει σε κατάσταση αναρχίας, η παραγωγή είχε διακοπεί και η μετακίνηση του πληθυσμού είχε αυξηθεί. Oι ληστρικές επιδρομές εντάθηκαν σε εποχές εχθρικών επιδρομών και πολιτικής αστάθειας.

Δες επίσης : Τύποι πόλεων
Δημήτριος Κυδώνης
Νικηφόρος Γρηγοράς