H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα
§ 4
Μεγάλη φωτογραφία (60kB)

O πόλεμος με την Iταλία

H Γερμανική στρατηγική:το σχέδιο Marita

O πόλεμος με τη Γερμανία
H κατάληψη της ηπειρωτικής Eλλάδας
H μάχη της KρήτηςH Eλλάδα στη φασιστική 'νέα τάξη'
H εξόριστη ελληνική κυβέρνηση
H Γερμανική 'πύρρειος νίκη'


Η μάχη της Κρήτης

Η μάχη της Κρήτης επιβεβαίωσε τόσο την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων να επιβραδύνουν τη γερμανική κατάληψη όσο και την αδυναμία της ελληνοβρετανικής στρατιωτικής συνεργασίας να υπερασπιστεί το βαλκανικό μέτωπο. Παρά την αποστολή και μεταφορά βρετανικών δυνάμεων στην Κρήτη και παρά την ύπαρξη ναυτικής βάσης στο νησί, οι συνολικές δυνάμεις που αντιπαρατάχθηκαν στα γερμανικά στρατεύματα δεν μπορούσαν να προβάλουν αντίσταση με ελπίδες ουσιαστικής υπεράσπισης της Κρήτης.

Παρά τις σημαντικές απώλειες κατά τη γερμανική επιχείρηση ρίψης αλεξιπτωτιστών στο νησί, η αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή των γερμανικών μονάδων οδήγησαν στην τελική κατάληψη της Κρήτης ως τα τέλη Μαΐου του 1941. Από τις 23 Μαΐου, ωστόσο, η αναπόφευκτη επικράτηση των δυνάμεων του Αξονα είχε επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση και στο βασιλιά Γεώργιο Β' να εγκαταλείψουν και το τελευταίο ελληνικό έδαφος.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές