§ 4
Μεγάλη φωτογραφία (55kB)

O πόλεμος με την Iταλία

H Γερμανική στρατηγική:το σχέδιο Marita

O πόλεμος με τη Γερμανία
H κατάληψη της ηπειρωτικής Eλλάδας
H μάχη της Kρήτης
H Eλλάδα στη φασιστική 'νέα τάξη'H εξόριστη ελληνική κυβέρνηση
H Γερμανική 'πύρρειος νίκη'


Η Ελλάδα στη φασιστική 'νέα τάξη'

Από τη στιγμή της εισόδου τους στην Αθήνα (27 Απριλίου 1941), οι Γερμανοί εγκατέστησαν κυβέρνηση της δικής τους επιλογής, με επικεφαλής τον Τσολάκογλου. Επιπλέον, είχαν προχωρήσει στη διανομή τμημάτων του ελληνικού εδάφους σε συμμάχους και γειτονικές χώρες.

Με δεδομένη την απεγνωσμένη επιθυμία του Mussolini να παραμείνει η Ελλάδα υπό τον έλεγχο της Ιταλίας, η γερμανική παρουσία στην Ελλάδα περιορίστηκε στον έλεγχο στρατηγικών σημείων, όπως η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη. Η Ιταλία απέκτησε τον έλεγχο του συνόλου της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, μαζί με τα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Βουλγαρία απέκτησε τα εδάφη της ανατολικής Μακεδονίας και δυτικής Θράκης, όπως οριζόταν από το σύμφωνο του 1941 με τη Γερμανία.

Καμία αντίσταση δεν προβλήθηκε από τον Τσολάκογλου, ο οποίος προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για την ελληνική κατάκτηση στους Βρετανούς, που υποτίθεται πως ενέπλεξαν τη χώρα στον πόλεμο και την εγκατέλειψαν την πιο κρίσιμη στιγμή.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα